To je to što me zanima!

Znate li koje je najbolje vrijeme za ustati? Tada tijelo bolje radi

Više od osam sati sna povećava rizik od srčanog udara i slabi koncentraciju, a manje od pet sati iscrpljuje cijeli organizam i potiče debljanje. No, otkriveno je i univerzalno idealno vrijeme za buđenje
Vidi originalni članak

Premalo, ali i previše spavanja skraćuje životni vijek, potvrdili su finski i britanski znanstvenici. Upozoravaju da više od osam sati sna povećava rizik od srčanog udara i slabi koncentraciju, a manje od pet iscrpljuje organizam i deblja.

POGLEDAJTE VIDEO: Jeste li ranoranilac ili noćna ptica?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tko može - neka ustaje malo iza 7 sati

Istraživanja su pokazala kako je najbolje vrijeme za ustajanje u 7.21 jer se tada 'budi' unutarnji alarm. 

Kvaliteta je važnija od duljine spavanja, a da biste se dobro odmorili, najprije se valja umoriti i ići spavati iscrpljen. Uhvatite li ritam odlaska na spavanje svaku večer u isto vrijeme, organizam će se ubrzo naviknuti.

ISPROBAJTE SAVJET Liječnik: Ovo je najgora metoda za zaspati probudite li se u noći

Ono što je ujutro 'kvantna fizika' (traženje odjeće po ormaru), to je navečer puno lakše, a što je manje jutarnjih obveza, to se lakše izvući iz kreveta. Alarm s odgodom lako je ignorirati pa, umjesto dremuckanja, postavite nekoliko budilica reskog zvuka po sobi - dovoljno daleko od kreveta da morate ustati.

Vikendom, postoji li čvrst razlog za ustajanje (odlazak na tržnicu, šetanje psa ili džogiranje), motivacija će biti veća, a sve ostalo je na navici, koja će se učvrstiti već nakon trodnevne discipline.

Bočica vode kraj budilice jedan je od trikova koji će spriječiti vraćanje u krevet. Nakon buđenja popijte vode. Tijelo će dobiti potrebnu tekućinu i 'odgovoriti' lakšim ustajanjem.

KOLIKO VI SPAVATE? Samo 29 minuta spavanja više: Otkrili što to radi našem mozgu

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 25.10.2020.

    Popodne

  • Oksimoron_1 25.10.2020.

    Također; nema biranja i gledanja što je za mene najbolje; ustajem u 05:00 radi posla. Ovo ustajanje je za saborske zastupnike, članove Vlade, ministre i sl. te za slobodnjake. Za one u radnom odnosu - nikako.

  • maksuzija 25.10.2020.

    nema kod mene najbolje kad je ustati. Moram ustati ponedjeljak-petak između 5:30-6:00, htjeo ja to ili ne,ali moram na poso, da bih od nečega živio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare