To je to što me zanima!

Znate li razliku između breskve i nektarine, osim u dlačicama?

Mnogi više vole jedno voće od drugoga, pa tako tvrde da je breskva sočnija i slađa od nektarine i obrnuto. No to su ipak osobna mišljenja koja se temelje na dojmu, a ne na čvrstim činjenicama
Vidi originalni članak

Iznenađenje! Nektarina je zapravo vrsta breskve, osim što ima glađu kožu u usporedbi s breskvom, piše Goodhousekeeping.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U osnovi, mali regresivni gen dijeli nektarinu od toga da bude breskva. Breskve su podrijetlom iz Kine gdje su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Sjevernu Ameriku stigle su početkom 19. stoljeća.

U Kaliforniji su od 1940. uzgajali nektarine da imaju više mesa i javljaju se varijeteti te je na taj način postala dostupnija širokoj javnosti.

SLATKO I ZDRAVO 7 razloga zbog kojih je dobro jesti breskve: Promiču zdravlje očiju i dobre su za organizam

Zašto je razlika važna

Koža breskve prekrivena je zaštitnim slojem dlačica koju najčešće uklanjamo prilikom pripreme pekmeza ili spravljanja pita budući da se prilikom kuhanja i pečenja može stvrdnuti. Koža nektarine je tanja, pa je ona bolji izbor za izradu tarta ukoliko nemate vremena ni volje guliti je.

Osim toga, nema nikakve razlike. Na vrhuncu sezone u srpnju i kolovozu, iako se mogu pronaći već i u kasno proljeće te ranu jesen, breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak okus. I kod jedne i kod druge koštica može biti čvrsta i urasla u meso ili pak labava i lako se odstranjuje. Obje vrste jednako su ukusne sirove ili pečene i kuhane.

ISKORISTITE SEZONU Sočne breskve: Jedna ima samo 59 kalorija, a odlične su protiv zatvora i u reguliranju tlaka

Kod biranja voćke važno ih je pomirisati. Ukusnije voće ima intenzivniji miris. Zrele breskve mekše su na dodir. Potražite one s ružičastom i kremasto bijelom ili crvenom bojom, a izbjegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke ili su na nekim mjestima natučene.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Didi10_1 18.08.2020.

    Znači nisam puno fulala zbog toga što nektarinu zovem ćelava breskva😁

  • Fahri Musliu Junior 17.08.2020.

    Ima fetiš na smrad obuće.

  • max2017 17.08.2020.

    nektarine su ćelave breskve

Komentiraj...
Vidi sve komentare