Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sočne breskve: Jedna ima samo 59 kalorija, a odlične su protiv zatvora i u reguliranju tlaka

Sočne breskve: Jedna ima samo 59 kalorija, a odlične su protiv zatvora i u reguliranju tlaka

Breskve sadrže gotovo 10 miligrama vitamina, bitnih najviše zbog svojih antioksidacijskih učinaka i borbe protiv slobodnih radikala u tijelu

VIDEO

Malo je što ukusno kao dobra breskva, kaže dijetetičarka dr. Keri Gans iz Shape Brain Trusta. 'Kad zagrizite u tu slatku crvenkastu voćku, u ustima nastaje eksplozija soka i sočnog mesnatog dijela, a uz sve to breskva je puna hranljivih sastojaka.

Breskva, priča Gans, postoji već oko tri tisuće godina, a iz Kine su je u Europu 1571. godine donijeli Španjolski misionari.

POGLEDAJTE VIDEO O POLOŽAJU I CIJENI BRESKVE NA NAŠIM TRŽNICAMA:

Pokretanje videa...

00:17

Iz Informacijskog centra Clemson University Cooperative Extension’s Home and Garden Information Center (HGIC) kažu da danas postoji više od 100 različitih sorti breskve, a meso im može biti žuto, bijelo ili crveno. Najviše se ipak uzgajaju sorte sa slatkim žutim mesom, izbalansiranim s malo kiselosti. S druge strane, bijele breskve imaju jako malo kiselosti pa su slatke gotovo kao med.

Osim po boji i ukusu breskve se međusobno razlikuju i po svojoj koštici, odnosno po tome je li mesnati dio spojen s njom ili ne. Breskve iz raznih supermarketa najčešće naravno nemaju bogat okus kao one s tržnice ili iz manjeg lokalnog uzgoja, a jedan od razloga za to je, kažu iz HGIC-a, što se ove prve nakon žetve mehanički četkaju kako bi se s njih uklonile 'suvišne' dlačice.

Zdravstvene prednosti breskve

Malo kalorija

Kad trebate lagani i puni obrok bez mnogo kalorija, dobar je izbor, kaže dr. Gans, zrela breskva. Jedna breskva srednje veličine ima naime samo 59 kalorija - što je prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA) duplo manje od banane. 

Evo što još iz USDA-a kažu o nutritivnim vrijednostima breskve:

  • 59 kalorija
  • 1 gram proteina
  • 0 grama masti
  • 14 grama ugljikohidrata
  • 2 grama vlakana
  • 13 grama šećera

Uz to, breskva energiju ne osigurava iz tzv. praznih kalorija i njenom ćete konzumacijom hranjive sastojke i dobiti sa svakim zalogajem.

Brz i jednostavan izvor vlakana

S jednom ćete breskvom u organizam unijeti oko 2,25 grama makronutrijenta i bit ćete korak bliže preporučenom dnevnom unosu vlakana - koji je prema USDA oko 28 grama. U tih svojih par grama breskva sadrži oko 60 posto netopljivih vlakana - koja hrani pomažu da brže prođe kroz želudac, i nešto topivih vlakana koja usporavaju probavu.

Dr. Gans ističe i da breskva neće samo pomoći da se osjećate siti, već će pomoći i u regulaciji šećera i kolesterola u krvi. To može zahvaljujući spomenutim vlaknima, posebno topivim, koja mogu usporiti apsorpciju šećera, dok netopljiva vlakna s druge strane mogu smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i sniziti razinu 'lošeg' LDL kolesterola.

Osim toga, kaže dr. Gans, ista ta vlakna mogu pomoći i u sprječavanju opstipacije, pa ako patite od zatvora uzmite breskvu.

Terapija LED crvenim svjetlom 'pumpa' kolagen, smanjuje bore i fine linije te briše prištiće
Terapija LED crvenim svjetlom 'pumpa' kolagen, smanjuje bore i fine linije te briše prištiće

Izvor C vitamina

Prema USDA, breskve sadrže gotovo 10 miligrama vitamina, bitnih najviše zbog svojih antioksidacijskih učinaka. Antioksidansi se naime bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a mogu pomoći i u jačanju imunološkog sustava, kaže Gans.

- Kad se proizvodi previše slobodnih radikala - npr. u duhanskom dimu, zagađenju ili zračenju - a stanice ih ne uništavaju dovoljno brzo, javlja se fenomen zvan oksidativni stres - kaže dr. Gans. 

Fotolia

Tijekom tog procesa stanične membrane, proteini, lipidi i DNK mogu se mijenjati, što potencijalno vodi do kroničnih i degenerativnih bolesti (kardiovaskularnih bolesti, karcinoma, reumatoidnog artritisa) i starenja.

Kako bi suzbili te 'napade', antioksidanti poput C vitamina stabiliziraju slobodne radikale i blokiraju štetu koju oni stvaraju, piše Međunarodni časopis za biomedicinu. Uz to, C vitamin prema istraživanjima potiče i proizvodnju i poboljšava rad bijelih krvnih zrnaca, kao i onih specifičnih stanica koje napadaju bakterije i viruse,.

- Vitamin C ima ključnu ulogu i u proizvodnji kolagena, proteina ključnog za održavanje kože glatkom, čvrstom i jakom - kaže Gans. 

Pecite zdravije kolače koje ćete onda i jesti bez grižnje savjesti
Pecite zdravije kolače koje ćete onda i jesti bez grižnje savjesti

Snižavaju krvni tlak

Breskve mogu pomoći i u reguliranju krvnog tlaka zbog kalija koji sadrže a koji uzrokuje širenje krvnih žila i izlučivanje više natrija kroz mokraću, što u konačnici snižava tlak, rekla je dr. Gans.

Doprinose zdravlju vida

Jedna breskva srednje veličine sadrži 24 mikrograma vitamina A - hranjive tvari koja može pomoći u poboljšanju vida.

Kako iskoristiti sve zdravstvene prednosti breskve

Pospite ih šećerom ili umočite u jogurt ili skutu. Isto tako, možete ih kratko ispeći na roštilju što im daje karamelizirani okus ili od njih napraviti marmeladu, preporučila je dr. Gans za portal Shape.

Možete, kaže, koristiti i smrznute narezane ili konzervirane breskve (kompot), a jedne i druge su jednako hranjive kao sirove ako se pakiraju u vlastite prirodne sokove.

- A možete od njih napraviti i kremasti smoothie, Daiquiri ili margaritu - predložila je dijetetičarka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa