To je to što me zanima!

24sata doznaju: Zdravko Marić ispitan u USKOK-u u vezi 80 mil. eura kredita za vjetroelektrane

Zdravko Marić se kao predsjednik nadzornog odbora HBOR-a našao i nasamo s investitorom prije odobrenja kredita. Gabrijela Žalac i Josipa Rimac su lobirale za kredit, a on je već ranije rekao da nije pogodovao
Vidi originalni članak

Bivši ministar financija Zdravko Marić ispitan je u srijedu u USKOK-u na okolnosti dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene, doznaje 24sata. Marić je bio predsjednik nadzornog odbora HBOR-a, a mjesec i pol prije dodjele kredita je imao i sastanak s investitorom Milenkom Bašićem iz tvrtke C.E.M.P.

Bašić je inače tražio kredit od 130 milijuna eura za financiranje investicije, a na kraju mu je odobren kredit od 80 milijuna eura. 

USKOK tereti bivšu HDZ-ovu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i bivšu HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zlorabile svoj položaj i dugotrajno lobirale i pritiskale članove nadzornog odbora i upravu banke da odobri taj kredit.

Marić nije obuhvaćen tom istragom, pa je za pretpostaviti da je svoj iskaz dao kao svjedok koji je bio uključen u odobrenje kredita.
Sve datira još s kraja 2018. godine kada su se komercijalne banke povlačile iz kreditiranja vjetroparka. Bašić traži kredit od 130 milijuna eura od kojeg bi većinu novca dao HBOR, a dio državna banka HPB. Žalac i Rimac lobiraju i kod ostalih ministara, Rimac pritišće i tadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića koji također ne želi sudjelovati u financiranju. Takav iznos kredita odbija, unatoč pritiscima, i uprava HBOR-a na čelu s Tamarom Perko.

Nakon sastanka u HBOR-u, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko je u prosincu 2018. obavijestila ljude iz C.E.M.P.-a da im ne može dati kredit od 130 milijuna eura. C.E.M.P. se žalio nadzornom odboru HBOR-a pa je organiziran još jedan sastanak krajem siječnja 2019.  Nakon tog sastanka Bašić, ministar Zdravko Marić i ministrica Gabrijela Žalac sastali su se u Ministarstvu regionalnog razvoja. Navečer je Žalac poslala poruku Rimčevoj: “Milenko je lud, pričat ću ti”. Rimčeva odgovara “On je prijatelj”, a Žalac odgovara da će se nada da će uspjeti sve odraditi i da je čovjek legenda. “Je, i to godinama”, odgovorila je Rimčeva, a Žalac piše “Reći ću šefu da nije normalno što mu rade” .

Rimac je zatim dogovorila dodatni sastanak Marića i Bašića krajem siječnja. I to jer se Bašić htio naći "u četiri oka" s ministrom financija. 

- Neka dođe sam – poruka je Marića Rimac kada ga ona pita treba li i ona dolaziti na sastanak. 

Do ožujka kredit još nije odobren, a Žalac piše Rimac:

-Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna – piše Žalac Rimac početkom ožujka. 

Kredit od 80 milijuna eura je odobren već 12. ožujka, a dva dana zatim ga je potvrdio i nadzorni odbor na čijem čelu je Marić, a članovi redom ponajvažniji ministri u Vladi.

Podsjetimo, USKOK tereti Rimac da je mjesečno od Bašića primala 40.000 kuna za lobiranje i pomoć u projektu u raznim ministarstvima. Kao nagradu za ovaj posao, Bašić dodatno plaća jedrenje na koji su zajednički išle i Žalac i Rimac i u drugom slučaju optužena Ružica Njavro. Rimac piše bivšoj ministrici da će je oteti na tri dana jedrenja za koje nitko ne smije znati i koje plaća Bašić, a Žalac koja tad više nije bila na funkciji odgovara: Otmite me!

Zdravka Marića smo kontaktirali, ali kratko je porukom odgovorio da ne može ništa reći. Ali kada je slučaj izašao u javnost, on je negirao bilo kakvo pogodovanje. Rekao je i da su poruke koje su Žalac i Rimac razmjenjivale izvučene iz konteksta.

-Ni prvi ni zadnji takav sastanak. Maksimalno što od mene možete dobiti jest da ću sjesti, porazgovarati, saslušati i eventualno uputiti stručnim službama da se sve svede na operativnu razinu, bez intervencije. Nije stvar konspiracije. Želio sam čuti investitora kojeg nisam poznavao što ima za reći, o čemu i o kojem projektu se radi – rekao je Marić lani u svibnju.
Rekao je da je on podržao i upravu HBOR-a u njihovoj odluci da ne odobre 130 milijuna eura kredita po povoljnim uvjetima.
Kad su ispunjeni svi uvjeti, kredit je bio odobren – rekao je tada Marić.

Ipak, to je najveći kredit koji je odobren za neki projekt obnovljivih izvora energije. A u Vladi se može čuti da zbog svih kontroverzi zbog toga Tamara Perko neće dobiti novi mandat na čelu uprave HBOR-a. 

Oko okolnosti kredita, navodno bi danas trebao biti ispitan i Luka Burilović, predsjednik HGK koji je dugogodišnji član Nadzornog odbora HBOR-a.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • kormilar 09.09.2022.

    Jedan drugome namještaju poslove i stvaraju profit! Svi ostali su isključeni! Što bi se reklo ruka ruku mije, a obraz obe dvije!

  • Cukunio 09.09.2022.

    Lažov vjerojatno lako postaje i lopov. Zemljo moja jadna, zemljo moja draga...koprvas se dugo u naručju vraga...

  • Nodi4444 09.09.2022.

    Todoric junior

Komentiraj...
Vidi sve komentare