Obavijesti

News

Komentari 76

24sata doznaju: Zdravko Marić ispitan u USKOK-u u vezi 80 mil. eura kredita za vjetroelektrane

24sata doznaju: Zdravko Marić ispitan u USKOK-u u vezi 80 mil. eura kredita za vjetroelektrane

Zdravko Marić se kao predsjednik nadzornog odbora HBOR-a našao i nasamo s investitorom prije odobrenja kredita. Gabrijela Žalac i Josipa Rimac su lobirale za kredit, a on je već ranije rekao da nije pogodovao

VIDEO

Bivši ministar financija Zdravko Marić ispitan je u srijedu u USKOK-u na okolnosti dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene, doznaje 24sata. Marić je bio predsjednik nadzornog odbora HBOR-a, a mjesec i pol prije dodjele kredita je imao i sastanak s investitorom Milenkom Bašićem iz tvrtke C.E.M.P.

Bašić je inače tražio kredit od 130 milijuna eura za financiranje investicije, a na kraju mu je odobren kredit od 80 milijuna eura. 

USKOK tereti bivšu HDZ-ovu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i bivšu HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zlorabile svoj položaj i dugotrajno lobirale i pritiskale članove nadzornog odbora i upravu banke da odobri taj kredit.

Marić nije obuhvaćen tom istragom, pa je za pretpostaviti da je svoj iskaz dao kao svjedok koji je bio uključen u odobrenje kredita.
Sve datira još s kraja 2018. godine kada su se komercijalne banke povlačile iz kreditiranja vjetroparka. Bašić traži kredit od 130 milijuna eura od kojeg bi većinu novca dao HBOR, a dio državna banka HPB. Žalac i Rimac lobiraju i kod ostalih ministara, Rimac pritišće i tadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića koji također ne želi sudjelovati u financiranju. Takav iznos kredita odbija, unatoč pritiscima, i uprava HBOR-a na čelu s Tamarom Perko.

Nakon sastanka u HBOR-u, predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko je u prosincu 2018. obavijestila ljude iz C.E.M.P.-a da im ne može dati kredit od 130 milijuna eura. C.E.M.P. se žalio nadzornom odboru HBOR-a pa je organiziran još jedan sastanak krajem siječnja 2019.  Nakon tog sastanka Bašić, ministar Zdravko Marić i ministrica Gabrijela Žalac sastali su se u Ministarstvu regionalnog razvoja. Navečer je Žalac poslala poruku Rimčevoj: “Milenko je lud, pričat ću ti”. Rimčeva odgovara “On je prijatelj”, a Žalac odgovara da će se nada da će uspjeti sve odraditi i da je čovjek legenda. “Je, i to godinama”, odgovorila je Rimčeva, a Žalac piše “Reći ću šefu da nije normalno što mu rade” .

Rimac je zatim dogovorila dodatni sastanak Marića i Bašića krajem siječnja. I to jer se Bašić htio naći "u četiri oka" s ministrom financija. 

- Neka dođe sam – poruka je Marića Rimac kada ga ona pita treba li i ona dolaziti na sastanak. 

Do ožujka kredit još nije odobren, a Žalac piše Rimac:

-Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna – piše Žalac Rimac početkom ožujka. 

Kredit od 80 milijuna eura je odobren već 12. ožujka, a dva dana zatim ga je potvrdio i nadzorni odbor na čijem čelu je Marić, a članovi redom ponajvažniji ministri u Vladi.

Podsjetimo, USKOK tereti Rimac da je mjesečno od Bašića primala 40.000 kuna za lobiranje i pomoć u projektu u raznim ministarstvima. Kao nagradu za ovaj posao, Bašić dodatno plaća jedrenje na koji su zajednički išle i Žalac i Rimac i u drugom slučaju optužena Ružica Njavro. Rimac piše bivšoj ministrici da će je oteti na tri dana jedrenja za koje nitko ne smije znati i koje plaća Bašić, a Žalac koja tad više nije bila na funkciji odgovara: Otmite me!

Zdravka Marića smo kontaktirali, ali kratko je porukom odgovorio da ne može ništa reći. Ali kada je slučaj izašao u javnost, on je negirao bilo kakvo pogodovanje. Rekao je i da su poruke koje su Žalac i Rimac razmjenjivale izvučene iz konteksta.

-Ni prvi ni zadnji takav sastanak. Maksimalno što od mene možete dobiti jest da ću sjesti, porazgovarati, saslušati i eventualno uputiti stručnim službama da se sve svede na operativnu razinu, bez intervencije. Nije stvar konspiracije. Želio sam čuti investitora kojeg nisam poznavao što ima za reći, o čemu i o kojem projektu se radi – rekao je Marić lani u svibnju.
Rekao je da je on podržao i upravu HBOR-a u njihovoj odluci da ne odobre 130 milijuna eura kredita po povoljnim uvjetima.
Kad su ispunjeni svi uvjeti, kredit je bio odobren – rekao je tada Marić.

Ipak, to je najveći kredit koji je odobren za neki projekt obnovljivih izvora energije. A u Vladi se može čuti da zbog svih kontroverzi zbog toga Tamara Perko neće dobiti novi mandat na čelu uprave HBOR-a. 

Oko okolnosti kredita, navodno bi danas trebao biti ispitan i Luka Burilović, predsjednik HGK koji je dugogodišnji član Nadzornog odbora HBOR-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.