To je to što me zanima!

Od javnosti se kriju aktivnosti naših vojnika u Afganistanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Televizija 24 sata u posjedu je do sada neviđenih snimaka ratnih operacija u Afganistanu u kojima sudjeluju pripadnici hrvatskih postrojbi u misiji ISAF-a
Vidi originalni članak

Tamo uopće nije bezopasno, situacije su smrtonosne i pogibeljne, a to se skriva iz ne znam kojeg razloga, rekao je za televiziju 24sata vojnik koji je šest mjeseci sudjelovao u misiji u Afganistanu. Dodao je kako su hrvatski generali još u lipnju upozoreni na situaciju, ali nisu reagirali. Prikazane su snimke iz kojih se vidi da naši vojnici s postrojbom afganistanske vojske zauzimaju talibansko selo na sjeveroistoku zemlje i navode helikopter na ciljeve. Procijenio je da naša misija nije ekipirana za takve zadatke.

- Misija nije borbena nego stabilizacijska iako tu i tamo situacija dovede do iskakanja - rekao je Pjer Šimunović, državni tajnik u MORH-u. Prema njegovu mišljenju, iz pokazanih se snimki vidi kako naši vojnici podupiru snage afganistanske vojske. Pripadnici HV-a operativni su mentori Afganistancima. Cilj je misije, rekao je, uspostaviti samoodrživu afganistansku vojsku.

Pavle Kalinić smatra da je misija u Afganistanu unaprijed osuđena na propast.

- Ako smo mi članica Nato saveza, moramo poštivati neke uzuse - rekao je Kalinić i dodao kako Hrvatska nema nikakvu alternativnu, izlaznu strategiju. 

- Hrvatska će iz Afganistana izaći podvijena repa jer tamo pobjede nema - kaže stručnjak, koji misli da su zapadni saveznici nemoćni na dulji rok.  druge strane, afganistansko stanovništvo nema nikakvu značajniju alternativu proizvodnji maka, pa samoodrživa ekonomija nije moguća. Dva sugovnornika nisu se usuglasila ni u razinama tehničke opremljenosti hrvatskih vojnika u Afganistanu. Šimunović misli kako se iz pokazanih snimki vidi visoka razina tehnološke opremljenosti pripadnika hrvatskog kontingenta, i vojnik mu tu daje za pravo, a Kalinić kaže da nije bilo dovoljno novca ni da se popravi jedno napuklo vjetrobransko staklo na kamionu Iveco.

Situacija se tamo pogoršava, dodao je hrvatski vojnik za 24sata TV, i ljudi bi to trebali znati. Kalinić smatra da je, zahvaljujući sreći, dosad bilo samo nekoliko ranjavanja. No pitanje je hoće li sve stati na tome.

Idi na 24sata

Komentari 100

  • DarkBc 06.03.2011.

    Ovog mjeseca, američka vojska počela je povlačenje iz Pech Valleya u istočnom Afganistanu, uskog kanjona, gdje američke snage vode borbe protiv pobunjenika posljednjih 8 godina. Američki dužnosnici kažu da je razlog za povlačenje taj kako bi mogli preusmjeriti svoje napore na osiguranje afganistanskog glavnoga grada Kabula. Ovdje su fotografije iz svakodnevnog života u Afganistanu ovog mjeseca.. Veljača u Afganistanu - galerija fotografija http://www.balkan-express.org/template-features/2-aktualno/176-veljaa-u-afganistanu-2011

  • pacijent 03.02.2011.

    kazem ovako svako brani svoj dom pa i ti jadnici u afganistanu ka i mi sto smo ga 91 branili!! zato ko god ide tamo nije mi ga zao svako zeli biti gazda u svom dvoristu!!

  • Soap 03.02.2011.

    Ovdje ima istine... Samo sto Vi neki ne želite pogledati stvarne činjenice- ajmo nekim redom... Očito je da postoje 2-3 radna radatka u Afganistanu (i BSDa u Čadu), to su one mirovne misije s podjelom hrane i obukom pripadnika Afg.vojske, ali postoji i "Mirovna misija" u kojoj njih nekolicina dobiju zadatak da odu s Amerima u tabor izgrednika, i natjeraju ih da poštuju mir. Ono gore u članku, da je to jedan vojnik izjavio- LAZ DO BOOOOLA. tko god radi takve zadatke, nesmije to nikome pričati (kao kod snajper jedinice, ako kažeš tko je meta- sutra će tebe netko imati na njisanu) a lova je dobra, čak i do 185000 kn ovisno o stazu, činu, funkciji, statusu (brak, klinci), tako da ne trkeljajte

Komentiraj...
Vidi sve komentare