Obavijesti

News

Komentari 100

Od javnosti se kriju aktivnosti naših vojnika u Afganistanu

Od javnosti se kriju aktivnosti naših vojnika u Afganistanu
2

Televizija 24 sata u posjedu je do sada neviđenih snimaka ratnih operacija u Afganistanu u kojima sudjeluju pripadnici hrvatskih postrojbi u misiji ISAF-a

VIDEO

Tamo uopće nije bezopasno, situacije su smrtonosne i pogibeljne, a to se skriva iz ne znam kojeg razloga, rekao je za televiziju 24sata vojnik koji je šest mjeseci sudjelovao u misiji u Afganistanu. Dodao je kako su hrvatski generali još u lipnju upozoreni na situaciju, ali nisu reagirali. Prikazane su snimke iz kojih se vidi da naši vojnici s postrojbom afganistanske vojske zauzimaju talibansko selo na sjeveroistoku zemlje i navode helikopter na ciljeve. Procijenio je da naša misija nije ekipirana za takve zadatke.

- Misija nije borbena nego stabilizacijska iako tu i tamo situacija dovede do iskakanja - rekao je Pjer Šimunović, državni tajnik u MORH-u. Prema njegovu mišljenju, iz pokazanih se snimki vidi kako naši vojnici podupiru snage afganistanske vojske. Pripadnici HV-a operativni su mentori Afganistancima. Cilj je misije, rekao je, uspostaviti samoodrživu afganistansku vojsku.

Pavle Kalinić smatra da je misija u Afganistanu unaprijed osuđena na propast.

- Ako smo mi članica Nato saveza, moramo poštivati neke uzuse - rekao je Kalinić i dodao kako Hrvatska nema nikakvu alternativnu, izlaznu strategiju. 

- Hrvatska će iz Afganistana izaći podvijena repa jer tamo pobjede nema - kaže stručnjak, koji misli da su zapadni saveznici nemoćni na dulji rok.  druge strane, afganistansko stanovništvo nema nikakvu značajniju alternativu proizvodnji maka, pa samoodrživa ekonomija nije moguća. Dva sugovnornika nisu se usuglasila ni u razinama tehničke opremljenosti hrvatskih vojnika u Afganistanu. Šimunović misli kako se iz pokazanih snimki vidi visoka razina tehnološke opremljenosti pripadnika hrvatskog kontingenta, i vojnik mu tu daje za pravo, a Kalinić kaže da nije bilo dovoljno novca ni da se popravi jedno napuklo vjetrobransko staklo na kamionu Iveco.

Situacija se tamo pogoršava, dodao je hrvatski vojnik za 24sata TV, i ljudi bi to trebali znati. Kalinić smatra da je, zahvaljujući sreći, dosad bilo samo nekoliko ranjavanja. No pitanje je hoće li sve stati na tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...