To je to što me zanima!

Adam (91): Vozim auto svaki dan i sanjam o reformi školstva

Umirovljeni učitelj Adam Balentović iz Županje odgojio je brojne uspješne ljudi s kojima i danas kontaktira. U slobodno vrijeme izrađuje pletene košare a dan uvijek počinju jednom domaćom rakijicom.
Vidi originalni članak

Vozačka dozvola vrijedi mi još godinu dana, kaže nam vjerojatno najvitalniji umirovljenik županjskoga kraja.
Adam Balentović (91) iz Županje još vozi automobil i bicikl. Oni mu služe za redovite odlaske k liječniku ili do ljekarne, a svog limenog ljubimca, Golfa “dvicu” iz 1988. godine, njeguje kao da ga je tek kupio.

Adama se često može vidjeti i na nećakovu imanju, gdje pomaže u uzgoju 30 svinja.
- Izbjegavam teške fizičke poslove, ali nosim hranu i vodu svinjama koje su teške između 30 i 200 kilograma - objasnio nam je umirovljeni učitelj, koji svakog dana prati što se događa u školstvu te ga zanimaju reforme koje mogu poboljšati obrazovanje. Adam je kao učitelj počeo raditi daleke 1946. u Podgorju kod Kaptola u Požeštini te je ondje nakon 42 godine dočekao i mirovinu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


- Kad sam tek počinjao, radio sam i jutarnju i popodnevnu smjenu sa 70 djece, a danas ih u mom Podgorju ima 15. Nakon što sam završio školu, tadašnje ministarstvo u Zagrebu odlučilo je da ću raditi u požeškom kraju. U to vrijeme niste mogli odbiti bilo kakav premještaj. Većina mojih kolega završila je u Lici, Banovini i Kordunu - prisjetio se Balentović. Umirovljenik se, tvrdi, redovito čuje s mlađim kolegama i kolegicama koji rade u osnovnim i srednjim školama Požeštine, a najviše se ponosi činjenicom da je mnoge od njih i on odgajao.


 

- Iz mojih školskih klupa izašle su generacije uspješnih ljudi. Sjećam se jako dobro da smo tih 40-ih godina živjeli u kućama pod slamom i da u Podgorju nije bilo ceste, struje, vodovoda niti telefona - opisao nam je u jednom dahu svoje početke u ulozi učitelja.
Njegovi kolege rekli su nam da im je Učo, kako ga od milja zovu, uzor te da im nedostaje u selu smještenom 15-ak kilometara od Požege.
- Predano je i marljivo radio i svi će vam reći da je uvijek bio uvažen seoski učitelj.

Još i danas ga sve zanima, pa me u telefonskom razgovoru nedavno pitao da mu objasnim kako funkcionira situacija s e-dnevnicima. Ma čovjek je nevjerojatan. U toku je sa svime što ima veze sa školstvom - rekla nam je Sanja Musil, profesorica povijesti iz požeške gimnazije. Balentović je sretan što nema ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, a kako kaže, najveći problem mu je slabiji vid, zbog čega mora nositi naočale dok čita novine.
- Najviše volim čitati 24sata jer sve jasno obradite i popratite super slikama. Čitam vas od kada ste na tržištu - rekao nam je na kraju.

Idi na 24sata

Komentari 64

  • ichbin2 01.11.2016.

    nije to golf 2 po slici da ga vrag nosi

  • 30.10.2016.

    Kako dobro izgleda za svoje godine,, nevjerojatno!!

  • cassini 29.10.2016.

    da ima 10 popravnih na liječničkom za auto nijednom nebi prošo..potencijalna bomba na cesti. (saće znalci dijelit minuse)

Komentiraj...
Vidi sve komentare