Adam (91): Vozim auto svaki dan i sanjam o reformi školstva | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 64

Adam (91): Vozim auto svaki dan i sanjam o reformi školstva

Adam (91): Vozim auto svaki dan i sanjam o reformi školstva
3

Umirovljeni učitelj Adam Balentović iz Županje odgojio je brojne uspješne ljudi s kojima i danas kontaktira. U slobodno vrijeme izrađuje pletene košare a dan uvijek počinju jednom domaćom rakijicom.

VIDEO

Vozačka dozvola vrijedi mi još godinu dana, kaže nam vjerojatno najvitalniji umirovljenik županjskoga kraja.
Adam Balentović (91) iz Županje još vozi automobil i bicikl. Oni mu služe za redovite odlaske k liječniku ili do ljekarne, a svog limenog ljubimca, Golfa “dvicu” iz 1988. godine, njeguje kao da ga je tek kupio.

Adam Balentović

Adama se često može vidjeti i na nećakovu imanju, gdje pomaže u uzgoju 30 svinja.
- Izbjegavam teške fizičke poslove, ali nosim hranu i vodu svinjama koje su teške između 30 i 200 kilograma - objasnio nam je umirovljeni učitelj, koji svakog dana prati što se događa u školstvu te ga zanimaju reforme koje mogu poboljšati obrazovanje. Adam je kao učitelj počeo raditi daleke 1946. u Podgorju kod Kaptola u Požeštini te je ondje nakon 42 godine dočekao i mirovinu.

Pokretanje videa...

00:12


- Kad sam tek počinjao, radio sam i jutarnju i popodnevnu smjenu sa 70 djece, a danas ih u mom Podgorju ima 15. Nakon što sam završio školu, tadašnje ministarstvo u Zagrebu odlučilo je da ću raditi u požeškom kraju. U to vrijeme niste mogli odbiti bilo kakav premještaj. Većina mojih kolega završila je u Lici, Banovini i Kordunu - prisjetio se Balentović. Umirovljenik se, tvrdi, redovito čuje s mlađim kolegama i kolegicama koji rade u osnovnim i srednjim školama Požeštine, a najviše se ponosi činjenicom da je mnoge od njih i on odgajao.

Adam Balentović


 

- Iz mojih školskih klupa izašle su generacije uspješnih ljudi. Sjećam se jako dobro da smo tih 40-ih godina živjeli u kućama pod slamom i da u Podgorju nije bilo ceste, struje, vodovoda niti telefona - opisao nam je u jednom dahu svoje početke u ulozi učitelja.
Njegovi kolege rekli su nam da im je Učo, kako ga od milja zovu, uzor te da im nedostaje u selu smještenom 15-ak kilometara od Požege.
- Predano je i marljivo radio i svi će vam reći da je uvijek bio uvažen seoski učitelj.

Adam Balentović

Još i danas ga sve zanima, pa me u telefonskom razgovoru nedavno pitao da mu objasnim kako funkcionira situacija s e-dnevnicima. Ma čovjek je nevjerojatan. U toku je sa svime što ima veze sa školstvom - rekla nam je Sanja Musil, profesorica povijesti iz požeške gimnazije. Balentović je sretan što nema ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, a kako kaže, najveći problem mu je slabiji vid, zbog čega mora nositi naočale dok čita novine.
- Najviše volim čitati 24sata jer sve jasno obradite i popratite super slikama. Čitam vas od kada ste na tržištu - rekao nam je na kraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...
VIDEO Pucali na Trumpa, odveli ga krvavog. Ubijeni napadač i sudionik skupa. Reagirao Biden
ŠOK U AMERICI

VIDEO Pucali na Trumpa, odveli ga krvavog. Ubijeni napadač i sudionik skupa. Reagirao Biden

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa