To je to što me zanima!

Adrović: Mjesecima apeliramo na građane da reprogramiraju kredite ili traže fiksiranje stope

Na komentar da je takvih kredita s varijabilnom stopom oko 40.000, Adrović kaže da to nije mali broj, ali da treba imati u vidu da su od toga najugroženiji oni čija bi rata prelazila 50-ak posto prosječnih primanja
Vidi originalni članak

Situacija s kamatnim stopama u Hrvatskoj je jako dobra. Kad usporedimo novoodobrene stambene kredite, u kolovozu je prosječna kamatna stopa bila 2,5% što je nisko u usporedbi s Mađarskom, Poljskom i slično gdje su stope 4,8 do 6,5 posto, rekao je Zdenko Adrović u razgovoru za N1.

- Struktura naših stambenih kredita je takva da 62 posto građana ima kredite s fiksnom ili djelomično fiksnom kamatnom stopom. 32 posto kredita je s varijabilnom stopom, a čak dvije trećine od toga su krediti odobreni uz faktor koji će se mijenjati sporijom dinamikom nego Euribor. On se mijenja, mijenja ga ECB u sklopu borbe protiv inflacije, očekujemo ponovno podizanje - kaže šef Hrvatske udruge banaka.

Na komentar da je takvih kredita s varijabilnom stopom oko 40.000, Adrović kaže da to nije mali broj, ali da treba imati u vidu da su od toga najugroženiji oni čija bi rata prelazila 50-ak posto prosječnih mjesečnih primanja.

ISTRAŽIVANJE ECB-A Banke u eurozoni predviđaju strože uvjete za dodjelu kredita

- Mjesecima apeliramo na građane da idu u banke i traže fiksiranje stope ili kredit u drugoj banci, vidjet ćemo odjek - rekao je Adrović.

Ističe i da se građane o svemu obavještava putem medija, a da banke nevoljko fiksiraju kamate.

- Neracionalno bi bilo fiksirati kamatu do kraj otplate. Obično se fiksira u razdoblju koje je nepovoljno onome koji otplaćuje, npr. pet ili sedam godina, to je uobičajeno - poručio je, a na pitanje očekuje li novi val blokiranih kaže da ne, jer je statistika da neće biti velik broj građana ugrožen.

- Imaju izlaz fiksiranjem ili refinanciranjem kredita u drugoj banci. Ne očekujemo rast blokiranih - kaže Adrović.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • jokbrajko 02.11.2022.

    pitanjce drugu adrovicu: da li ste "apelirali" na vladu da odustane od privilegiranog polozaja koje su bankama omogucile dopustajuci vam prodaju svojih usluga/prooizvoda koristeci zasad jos uvijek stranu valutu (npr euro) iako u rh postoji jedna jedina i iskljuciva sluzbena valuta, hrvatska kuna?

Komentiraj...
Vidi sve komentare