Obavijesti

News

Komentari 1

Adrović: Mjesecima apeliramo na građane da reprogramiraju kredite ili traže fiksiranje stope

Adrović: Mjesecima apeliramo na građane da reprogramiraju kredite ili traže fiksiranje  stope

Na komentar da je takvih kredita s varijabilnom stopom oko 40.000, Adrović kaže da to nije mali broj, ali da treba imati u vidu da su od toga najugroženiji oni čija bi rata prelazila 50-ak posto prosječnih primanja

VIDEO

Situacija s kamatnim stopama u Hrvatskoj je jako dobra. Kad usporedimo novoodobrene stambene kredite, u kolovozu je prosječna kamatna stopa bila 2,5% što je nisko u usporedbi s Mađarskom, Poljskom i slično gdje su stope 4,8 do 6,5 posto, rekao je Zdenko Adrović u razgovoru za N1.

- Struktura naših stambenih kredita je takva da 62 posto građana ima kredite s fiksnom ili djelomično fiksnom kamatnom stopom. 32 posto kredita je s varijabilnom stopom, a čak dvije trećine od toga su krediti odobreni uz faktor koji će se mijenjati sporijom dinamikom nego Euribor. On se mijenja, mijenja ga ECB u sklopu borbe protiv inflacije, očekujemo ponovno podizanje - kaže šef Hrvatske udruge banaka.

Na komentar da je takvih kredita s varijabilnom stopom oko 40.000, Adrović kaže da to nije mali broj, ali da treba imati u vidu da su od toga najugroženiji oni čija bi rata prelazila 50-ak posto prosječnih mjesečnih primanja.

Banke u eurozoni predviđaju strože uvjete za dodjelu kredita
Banke u eurozoni predviđaju strože uvjete za dodjelu kredita

- Mjesecima apeliramo na građane da idu u banke i traže fiksiranje stope ili kredit u drugoj banci, vidjet ćemo odjek - rekao je Adrović.

Ističe i da se građane o svemu obavještava putem medija, a da banke nevoljko fiksiraju kamate.

- Neracionalno bi bilo fiksirati kamatu do kraj otplate. Obično se fiksira u razdoblju koje je nepovoljno onome koji otplaćuje, npr. pet ili sedam godina, to je uobičajeno - poručio je, a na pitanje očekuje li novi val blokiranih kaže da ne, jer je statistika da neće biti velik broj građana ugrožen.

- Imaju izlaz fiksiranjem ili refinanciranjem kredita u drugoj banci. Ne očekujemo rast blokiranih - kaže Adrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.