To je to što me zanima!

Afera Janaf: Sud ugrozio proces, Kreši Peteku povrijedili prava

Kreši Peteku nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, javlja Telegram
Vidi originalni članak

Županijski sud u Zagrebu napravio je ozbiljnu pogrešku na samom početku procesa protiv Kreše Peteka, poduzetnika koji je prvoosumnjičen u u aferi Janaf, doznaje Telegram

Pogrešku je utvrdio Ustavni sud nakon što mu se Petek požalio na tretman suda na Zrinjevcu. Ustavnu tužbu podnio je nedugo nakon uhićenja, navodi se. Peteku, naime, nije omogućeno da se očituje o žalbi USKOK-a na odluku kojom mu je određen istražni zatvor. Nije ni pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje je o toj žalbi odlučivalo.

OSTAJE U REMETINCU Afera Janaf: Kreši Peteku su produljili pritvor za još 30 dana

To je propust kojim je, doznaje Telegram, Peteku povrijeđeno tzv. pravo na jednakost oružja u procesu, kaže Ustavni sud. Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva, u ovom slučaju USKOK. Evo što se u Petekovom slučaju dogodilo.

IZJAVE NE DRŽE VODU Skrivena poruka Dragana Kovačevića: 'Bolje vam je da ja ne kažem sve ono što znam...'

On je uhićen 17. rujna prošle godine, kada je finalizirana policijska akcija u aferi Janaf. Istražni zatvor određen mu je dan kasnije. Najprije je u Remetincu završio samo kako ne bi utjecao na svjedoke, no USKOK se žalio i tražio da mu se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U konačnici je takvu odluku izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i donijelo.

OPLJAČKANI ZASTUPNICI Peteku ukrali novac, a Torjancu rekvizite za predstavu i alat

Petek i njegovi odvjetnici Veljko Miljević i Sandra Marković naveli su u ustavnoj tužbi da uopće nisu znali za USKOK-ovu žalbu. Napisali su i da nisu dobili poziv za sjednicu izvanraspravnog vijeća.

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Smoke_on_the_Water 14.01.2021.

    "Riječ je o zagarantiranom pravu prema kojem svaki okrivljenik mora imati jednaki tretman na sudu kao i predstavnici državnog odvjetništva". Za sve neuke sklone uličnom linču i pljuvače po pravosuđu, ova civilizacijska odredba u svim kaznenim zakonima EU je "glavni krivac" za dugotrajne procese. "Po kratkom postupku" se sudilo u komunističkim diktaturama ali ne da bi se krivci kaznili već oni koji nisu režimu odgovarali. Oni koje ulica ne voli ipak imaju u demokraciji zaštitu od tog bezumlja. 

  • sasa66 13.01.2021.

    Rekao sam ja! Još će ispast paćenici i dobit će odštetu! Kladit cu se sa DORHom u to!

  • Habsburška Nizozemska 13.01.2021.

    Ma naravno, HDZ sudac napravio "grešku" tako da HDZ optuženik bude oslobđen na tehnikaliji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare