To je to što me zanima!

Rončević oslobođen: 'Malo mi se smirio želudac, lakše dišem'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Uskok je odustao od kaznenog progona pomoćnika Ive Bačića jer je on obavijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju o nepravilnostima u nabavci kamiona
Vidi originalni članak

Bivši ministar Berislav Rončević nepravomoćno je oslobođen optužbe da je zloporabio položaj i ovlasti te da je oštetio proračun za 10,2 milijuna kuna. Sud je trebao utvrditi je li Rončević postupao po zakonu i je li pogodovao tvrtki Eurokamion na štetu tvrtke Man transporter koji je svojih 39 kamiona tražio 10 milijuna kuna manje.

- Rončević je imao ovlasti donositi odluke o materijalnom zbrinjavanju. Po zakonu je mogao provesti i direktne pregovore sa samo jednim ponuđačem. Niti jedan, a saslušano je više od 30 svjedoka, nije rekao da je Rončević pogodovao tvrtki Eurokamion - rekao je sudac Željko Horvatović obrazlažući presudu.

- U spisu nema personalnih niti materijalnih dokaza da bi netko iz tvrtke Eurokamion tražio od Rončevića da im pogoduje. Uskok tvrdi i da je Rončević pribavio tvrtki Eurokamion neimovinsku korist, no ne navodi se kako - rekao je sudac.

Rončević je nakon presude komentirao kako je devet godina govorio da nije bilo zloporabe položaja, nikakvih nečasnih namjera prema Hrvatskoj i nikakve štete. 

- Stalno sam to govorio u postupku i rekao sam vjerujem u hrvatsko pravosuđe i naravno da sam zadovoljan odlukom - rekao je Rončević te se zahvalio onima koji su ga podupirali.

- Mislim da je svima koji su htjeli slušati jasno koji su razlozi za ovakvu odluke koju je danas Sudsko vijeće istaknulo. Mnogi su znali te razloge i prije pa su inzistirali na ovom postupku. Ne znam zbog čega, ne znam čemu je to služilo, ali jednostavno nismo svi jednaki - rekao je. Nije propustio spomenuti niti one koji su ga 'blatili'.

- Kako zahvaljujem onima koji su me podupirali isto tako opraštam i onima koji su se, iz ne znam kojih razloga, a vjerojatno je to strah za egzistenciju vlastite obitelji, a živjeli su pod jednako odvratnim pritiskom kao ja, uplašeni u jednom trenutku, malo pokolebali u odluci da nismo napravili ništa nečasno i da je sve bilo sukladno zakonu, a vrijeme je pokazalo i na korist Hrvatske - kazao je Rončević. 

- Ta nabava je jedan mali kotačić u dosezanju standarda NATO-a na što sam izuzetno ponosan i nešto lakše dišem. Malo mi se smirio želudac - zaključio je.

Na pitanje što bi poručio bivšem predsjedniku Mesiću, opravdao se:

- Branio sam se zbog optužbi za kriminal i tada sam uputio jednu rečenicu koja nije bila primjerena ni funkciji ni dobi te osobe.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić rekla da će se žaliti na nepravomoćnu presudu.

- Sud je ovime poručio da se kupuje što se hoće i kako se hoće i da se sredstva poreznih obveznika troše kako tko želi. To je neprihvatljivo - kazala je Pavić. 

Uskok je na kraju odustao od kaznenog progona njegovog pomoćnika Ive Bačića. On je, naime, o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Tužiteljstvo i dalje tvrdi da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost i nije štitio državne interese. Rončević tvrdi da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je aferu Kamioni prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005. godine.

Vrhovni sud ukinuo je prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Idi na 24sata

Komentari 185

  • slučajno pogledah 01.02.2014.

    Pjevali su nekad "haustori":tko je tooo,tko je to bio...."Možda "crni žbir"!? Tko je "zapalio žito"?Možda "ćelavi Vasa"!? A tko je kriv?

  • cmerehec 01.02.2014.

    Bronhi

  • knightrieder 01.02.2014.

    Ovakve stvari samo su kod nas moguće.Nitko za ništa nije kriv!Svako svakome pogoduje i sve je na kraju ok!

Komentiraj...
Vidi sve komentare