Obavijesti

News

Komentari 185

Rončević oslobođen: 'Malo mi se smirio želudac, lakše dišem'

Rončević oslobođen: 'Malo mi se smirio želudac, lakše dišem'
7

Uskok je odustao od kaznenog progona pomoćnika Ive Bačića jer je on obavijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju o nepravilnostima u nabavci kamiona

VIDEO

Bivši ministar Berislav Rončević nepravomoćno je oslobođen optužbe da je zloporabio položaj i ovlasti te da je oštetio proračun za 10,2 milijuna kuna. Sud je trebao utvrditi je li Rončević postupao po zakonu i je li pogodovao tvrtki Eurokamion na štetu tvrtke Man transporter koji je svojih 39 kamiona tražio 10 milijuna kuna manje.

- Rončević je imao ovlasti donositi odluke o materijalnom zbrinjavanju. Po zakonu je mogao provesti i direktne pregovore sa samo jednim ponuđačem. Niti jedan, a saslušano je više od 30 svjedoka, nije rekao da je Rončević pogodovao tvrtki Eurokamion - rekao je sudac Željko Horvatović obrazlažući presudu.

- U spisu nema personalnih niti materijalnih dokaza da bi netko iz tvrtke Eurokamion tražio od Rončevića da im pogoduje. Uskok tvrdi i da je Rončević pribavio tvrtki Eurokamion neimovinsku korist, no ne navodi se kako - rekao je sudac.

Rončević je nakon presude komentirao kako je devet godina govorio da nije bilo zloporabe položaja, nikakvih nečasnih namjera prema Hrvatskoj i nikakve štete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Stalno sam to govorio u postupku i rekao sam vjerujem u hrvatsko pravosuđe i naravno da sam zadovoljan odlukom - rekao je Rončević te se zahvalio onima koji su ga podupirali.

- Mislim da je svima koji su htjeli slušati jasno koji su razlozi za ovakvu odluke koju je danas Sudsko vijeće istaknulo. Mnogi su znali te razloge i prije pa su inzistirali na ovom postupku. Ne znam zbog čega, ne znam čemu je to služilo, ali jednostavno nismo svi jednaki - rekao je. Nije propustio spomenuti niti one koji su ga 'blatili'.

- Kako zahvaljujem onima koji su me podupirali isto tako opraštam i onima koji su se, iz ne znam kojih razloga, a vjerojatno je to strah za egzistenciju vlastite obitelji, a živjeli su pod jednako odvratnim pritiskom kao ja, uplašeni u jednom trenutku, malo pokolebali u odluci da nismo napravili ništa nečasno i da je sve bilo sukladno zakonu, a vrijeme je pokazalo i na korist Hrvatske - kazao je Rončević. 

- Ta nabava je jedan mali kotačić u dosezanju standarda NATO-a na što sam izuzetno ponosan i nešto lakše dišem. Malo mi se smirio želudac - zaključio je.

Na pitanje što bi poručio bivšem predsjedniku Mesiću, opravdao se:

- Branio sam se zbog optužbi za kriminal i tada sam uputio jednu rečenicu koja nije bila primjerena ni funkciji ni dobi te osobe.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić rekla da će se žaliti na nepravomoćnu presudu.

- Sud je ovime poručio da se kupuje što se hoće i kako se hoće i da se sredstva poreznih obveznika troše kako tko želi. To je neprihvatljivo - kazala je Pavić. 

Uskok je na kraju odustao od kaznenog progona njegovog pomoćnika Ive Bačića. On je, naime, o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Tužiteljstvo i dalje tvrdi da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost i nije štitio državne interese. Rončević tvrdi da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je aferu Kamioni prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005. godine.

Vrhovni sud ukinuo je prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 185
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS