To je to što me zanima!

Albanija će brzo dobiti status kandidata za članstvo u EU

To je jasan korak naprijed u odnosima između EU i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi reformi
Vidi originalni članak

Na sjednici u Luksemburgu, ministri vanjskih poslova država članica Europske unije odlučili su temeljem preporuke Europske komisije predložiti da se Albaniji dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

- To je jasan korak naprijed u odnosima između Europske unije i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi potrebnih reformi. Današnja odluka naglašava trajnu i vjerodostojnu predanost EU-a da podrži Albaniju u njezinim naporima prema tom cilju - objavljeno je na službenim stranicama.  

Albanija i dalje mora raditi na ispunjavanju ključnih prioriteta, s posebnim naglaskom na reforme uprave i pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i temeljnih prava, kako je istaknuto u zaključcima Vijeća od prosinca 2013.

Podsjetimo, put Albanije prema EU nekoliko je godina bio blokiran zbog unutarnje političke blokade i tromosti u provođenju reformi, ali su mnogi problemi otklonjeni nakon izbora Edija Rame za premijera, smatraju u EU.

I prije službene objave ove vijesti, Albancima je putem Twittera čestitao europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • ferguson562 25.06.2014.

    a kaj će nam oni u europi

  • be yourself 25.06.2014.

    Ha, ha, još jedna bogata i napredna država će postati članica sve siromašnije EU.

  • Mustafa Aga 24.06.2014.

    Treba Albanija da poradi na svoje zakonodavstvo...Zakon o istopolnim parovima je na redu, posle Hrvatske...

Komentiraj...
Vidi sve komentare