News

Komentari 21

Albanija će brzo dobiti status kandidata za članstvo u EU

Albanija će brzo dobiti status kandidata za članstvo u EU

To je jasan korak naprijed u odnosima između EU i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi reformi

Na sjednici u Luksemburgu, ministri vanjskih poslova država članica Europske unije odlučili su temeljem preporuke Europske komisije predložiti da se Albaniji dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

- To je jasan korak naprijed u odnosima između Europske unije i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi potrebnih reformi. Današnja odluka naglašava trajnu i vjerodostojnu predanost EU-a da podrži Albaniju u njezinim naporima prema tom cilju - objavljeno je na službenim stranicama.  

Albanija i dalje mora raditi na ispunjavanju ključnih prioriteta, s posebnim naglaskom na reforme uprave i pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i temeljnih prava, kako je istaknuto u zaključcima Vijeća od prosinca 2013.

Podsjetimo, put Albanije prema EU nekoliko je godina bio blokiran zbog unutarnje političke blokade i tromosti u provođenju reformi, ali su mnogi problemi otklonjeni nakon izbora Edija Rame za premijera, smatraju u EU.

I prije službene objave ove vijesti, Albancima je putem Twittera čestitao europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

Najčitaniji članci