To je to što me zanima!

Amerikanac bio prva 'zapadna' žrtva, ubili su i hrvatskog zeta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvat Tomislav Salopek deveta je žrtva džihadista Islamske države koja dolazi iz 'zapadne' zemlje. Pripadnici IS-a smaknuli su i hrvatskog zeta Davida Hainesa
Vidi originalni članak

Američki slobodni novinar James Foley smaknut je 19. kolovoza 2014. godine kao znak osvete zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Oteli su ga u Siriji dvije godine ranije dok je izvještavao za bostonski portal GlobalPost.

Snimku smaknuća Islamska država objavila je kao upozorenje Washingtonu da prekine zračne napade, no predsjednik Barack Obama izjavio je kako je Islamska država ''rak koji treba zaustaviti'' te da će SAD nastaviti činiti što mora da bi zaštitila svoje ljude.

POGLEDAJTE VIDEO : Žrtve džihadista Islamske države

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na kraju te snimke prikazan je drugi američki novinar Steven Stoloff , koji je pisao za Time i Jeruzalem Post. Otet je u Siriji 2013. godine. Maskirani ubojica tada je na snimci Obami poručio da život ovog Amerikanca ovisi o njegovoj sljedećoj odluci. Terorist je kasnije identificiran kao Jihadi John. Islamisti su Sotloffa ubili 2. rujna odrubivši mu glavu nožem. Svijet je ponovno bio šokiran.

Sljedeća žrtva IS-a, koja je smaknuta po istom obrascu, bio je 'hrvatski zet', humanitarac iz Velike Britanije David Haines . IS ga je pogubio 13. rujna, a smaknuće je odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio oženjen za Hrvaticu s kojom je imao 4-godišnju kćer.

Islamisti su u rujnu također pogubili i francuskog državljanina Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na snage IS-a. Francuski predsjednik François Hollande, koji je vijest primio na sjednici Opće skupštine UN-a, poručio je da će Francuska ''nastaviti s udarima dokle bude potrebno''.

Iduće ubojstvo odsijecanjem glave džihadisti su izveli u listopadu 2014. Smaknuli su britanskog humanitarca Alana Henninga , otetog u Siriji godinu dana ranije.

Žrtve brutalnih pogubljenja stranih državljana bili su i Japanci, poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto . Smaknuli su ih u siječnju ove godine. Islamisti u zamjenu prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice.

Džihadisti su živog spalili i jordanskog pilota Muatha al-Kasabeha koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • najiram 10 12.08.2015.

    nažalost tamo se bore plačenici...koji za nekog stvaraju novu državu i novu raspodijelu svijetskih vrijednosti...ništa se nebi čudil da iza svega stoje ameri i njihovi kapitalistički ciljevi...samo je strašno što stradaju obični ljudi radnici i većinom seljaci...ubijaju ih plaćenici i američke bespilotne letjelice...iza svega toga stoje židovi i anglosaksonci...to je jedina istina oko svega...

  • Željko Kranjčević 12.08.2015.

    Amerika je jedini krivac za sve te terorističke organizacije koje osniva radi prodaje oružja,a naša ministrica vanjskih poslova sa svojom izjavom kako je otmica izravan napad na NATO savez neka sad taj NATO riješi ISIL. NATO savez može ISIL rješiti u pola sata da ima volje za to.

  • anetisi 12.08.2015.

    Ne treba zaboraviti činjenicu da je Hrvatska objavila rat ISISu i da je Salopek pao kao žrtva retardirane politike i naoružavanja Al-Qaede od strane hrvatskih vlasti po nalogu Amerikanaca, što je ujedno značilo i nastanak ISISa u Siriji i njegovo širenje na cijeli svijet. Hrvatsko oružje u rukama ISISa. http://brown-moses.blogspot.com/.../isis-deploys-croatian... Slali smo teško oružje, višecjevne raketne bacače, minobacače, protuoklopna sredstva, pješačko naoružanje i ostatak vojne opreme džihadistima u Siriji i onda se čudimo kako su oni narasli i proširili se na druge zemlje. Mješali smo se u rat u kojem nemamo nikakav interes, a pogotovo ne interes rušenja sekularnih vlasti kako bi još jedna u nizu zemalja američkih žrtava bila rasadnih terorističkih skupina. Salopek je žrtva hrvatske politike i kretena koji je podržavaju, a naše svrstavanje na stranu agresora u Siriji te mješanje u međusobne sukobe terorističkih skupina i njihovih pokrovitelja je stavilo metu na sve hrvatske građane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare