Obavijesti

News

Komentari 98

Amerikanac bio prva 'zapadna' žrtva, ubili su i hrvatskog zeta

Amerikanac bio prva 'zapadna' žrtva, ubili su i hrvatskog zeta
2

Hrvat Tomislav Salopek deveta je žrtva džihadista Islamske države koja dolazi iz 'zapadne' zemlje. Pripadnici IS-a smaknuli su i hrvatskog zeta Davida Hainesa

VIDEO

Američki slobodni novinar James Foley smaknut je 19. kolovoza 2014. godine kao znak osvete zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Oteli su ga u Siriji dvije godine ranije dok je izvještavao za bostonski portal GlobalPost.

Snimku smaknuća Islamska država objavila je kao upozorenje Washingtonu da prekine zračne napade, no predsjednik Barack Obama izjavio je kako je Islamska država ''rak koji treba zaustaviti'' te da će SAD nastaviti činiti što mora da bi zaštitila svoje ljude.

POGLEDAJTE VIDEO : Žrtve džihadista Islamske države

Pokretanje videa...

24sata 00:24

Na kraju te snimke prikazan je drugi američki novinar Steven Stoloff , koji je pisao za Time i Jeruzalem Post. Otet je u Siriji 2013. godine. Maskirani ubojica tada je na snimci Obami poručio da život ovog Amerikanca ovisi o njegovoj sljedećoj odluci. Terorist je kasnije identificiran kao Jihadi John. Islamisti su Sotloffa ubili 2. rujna odrubivši mu glavu nožem. Svijet je ponovno bio šokiran.

Sljedeća žrtva IS-a, koja je smaknuta po istom obrascu, bio je 'hrvatski zet', humanitarac iz Velike Britanije David Haines . IS ga je pogubio 13. rujna, a smaknuće je odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio oženjen za Hrvaticu s kojom je imao 4-godišnju kćer.

Islamisti su u rujnu također pogubili i francuskog državljanina Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na snage IS-a. Francuski predsjednik François Hollande, koji je vijest primio na sjednici Opće skupštine UN-a, poručio je da će Francuska ''nastaviti s udarima dokle bude potrebno''.

Iduće ubojstvo odsijecanjem glave džihadisti su izveli u listopadu 2014. Smaknuli su britanskog humanitarca Alana Henninga , otetog u Siriji godinu dana ranije.

Žrtve brutalnih pogubljenja stranih državljana bili su i Japanci, poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto . Smaknuli su ih u siječnju ove godine. Islamisti u zamjenu prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice.

Džihadisti su živog spalili i jordanskog pilota Muatha al-Kasabeha koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor