To je to što me zanima!

Amerikance izliječili od ebole eksperimentalnim serumom?

Američki humanitarci Kent Brantly i Nancy Writebol su stabilno nakon što su primili dvije doze eksperimentalnog seruma protiv ebole koji još nije testiran na ljudima
Vidi originalni članak

Američki liječnik zaražen ebolom, Kent Brantly pokazuje znakove oporavka nakon što je primio dvije doze eksperimentalnog seruma protiv ebole. Doze je primila i američka humanitarka Nancy Writebol čije stanje se također stabiliziralo. 

Eksperimentalni lijek ZMapp je razvila biotehnološka kompanija Mapp Biopharmaceutical Inc. koja ima samo devet zaposlenika. Njihovo istraživanje je počela financirati američka vojska još prije deset godina kako bi se osigurala u slučaju korištenja bio-oružja u ratu. 

Serum još nije testiran na ljudima. Prema dokumentima koje je izdala kompanija, četiri majmuna zaražena ebolom izliječena su nakon što su primili lijek unutar 24 sata od zaraze. Dva od četiri majmuna koja su primila lijek unutar 48 sati od zaraze preživjela su, a majmun koji nije dobio serum uginuo je pet dana nakon što je zaražen. 

Brantly i Writebol svjesni su da lijek još nije odobren i testiran na ljudima, ali su pristali na liječenje. Prvu dozu ubrizgali su si u Liberiji nakon što su im se simptomi ebole počeli pojavljivati, što je bilo devet dana nakon zaraze. 

 Još se ne zna hoće li se serum moći koristiti u liječenju oboljelih u Africi jer nije odobren niti testiran, prenosi CNN

Idi na 24sata

Komentari 54

  • Drug Tito 06.08.2014.

    Ebola je mislim osamdesetih izašla iz CIA-inih laboratorija. Hvala bogu da imaju serum. Samo je tribalo ekipu amerikance dovest doma i onda ih "izličit čudotvornin napitkom" koji je u fazi experimentiranja. U firmi na kojoj mi radi kolega čim postoji šansa da je netko usljed ozljede zaradi sidu daju mu nekakve injekcije i pa pa, niko je ne dobije. Radi se o umjetno stvorenim virusima u svrhu smanjenja populacije u Africi ili far east-u. Osim kravljeg ludila sve te "nove bolesti (sars, ebola, ptičja gripa, aids...) se pojavljuju u jednoj od tih regija.

  • drm2 06.08.2014.

    al ljeka nema za" ebolu ni za aids ni za rak" tak nam kazu novinari i liječnici, čudim se kako nijedan medij se nije zapito od kud taj experimentalni lijek ko ga je napravijo i zasto svijet nezna za takve ljekove oćito je ovo neka viša svijetska igra di ljude treba potamanit a odabrane ostavit malo duze.

  • 05.08.2014.

    Farmauceutska mafija-prvo izmisle lijek,a onda bolest!

Komentiraj...
Vidi sve komentare