News

Komentari 54

Amerikance izliječili od ebole eksperimentalnim serumom?

Amerikance izliječili od ebole eksperimentalnim serumom?

Američki humanitarci Kent Brantly i Nancy Writebol su stabilno nakon što su primili dvije doze eksperimentalnog seruma protiv ebole koji još nije testiran na ljudima

Američki liječnik zaražen ebolom, Kent Brantly pokazuje znakove oporavka nakon što je primio dvije doze eksperimentalnog seruma protiv ebole. Doze je primila i američka humanitarka Nancy Writebol čije stanje se također stabiliziralo. 

Eksperimentalni lijek ZMapp je razvila biotehnološka kompanija Mapp Biopharmaceutical Inc. koja ima samo devet zaposlenika. Njihovo istraživanje je počela financirati američka vojska još prije deset godina kako bi se osigurala u slučaju korištenja bio-oružja u ratu. 

Serum još nije testiran na ljudima. Prema dokumentima koje je izdala kompanija, četiri majmuna zaražena ebolom izliječena su nakon što su primili lijek unutar 24 sata od zaraze. Dva od četiri majmuna koja su primila lijek unutar 48 sati od zaraze preživjela su, a majmun koji nije dobio serum uginuo je pet dana nakon što je zaražen. 

Brantly i Writebol svjesni su da lijek još nije odobren i testiran na ljudima, ali su pristali na liječenje. Prvu dozu ubrizgali su si u Liberiji nakon što su im se simptomi ebole počeli pojavljivati, što je bilo devet dana nakon zaraze. 

 Još se ne zna hoće li se serum moći koristiti u liječenju oboljelih u Africi jer nije odobren niti testiran, prenosi CNN

Najčitaniji članci