To je to što me zanima!

Ana Karamarko i 37 hajduka: Ovo su transkripti iz akcije

U lancu prijevara s porezima sudjelovala su i dva odvjetnika, ugostitelji, vlasnici tvrtki za svinjogojstvo, dimnjačari...Državni proračun svi oni prevarili su za 11 milijuna kuna.
Vidi originalni članak

Uskok je za desetak uhićenih u operaciji “Flajš” zatražio istražni zatvor. Među njima su, osim organizatora lanca prijevara, neslužbeno doznajemo, i petorica koji su nedostupni redarstvenim vlastima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Među 38 osumnjičenih da su utajom poreza i kružnim prevarama zaradili 20 milijuna kuna je i Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, koju su u srijedu ispitali u tužiteljstvu. Prema riječima njezina odvjetnika Ive Farčića, iznijela je kratku obranu, a potom su je pustili da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Istražitelji je s ovim prijevarama povezuju na osnovu kontakata koje je imala s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem i njegovim suradnicima. Sumnja se da je u ime svoje tvrtke Drimia platila Pavkovićevoj tvrtki dvije fakture - jednu od 312.000 kuna za isporuku poslovnog softvera u prosincu 2018. godine i drugu od 155.000 kuna, koliko su stajale usluge financijskog i poreznog savjetovanja u srpnju 2019. godine.

Drimia je, navodi portal Telegram, novac uplatila Pavkovićevim tvrtkama Le noke usluge i Analytics expert, za koje su poreznici ranije utvrdili da nemaju nikakvog stvarnog poslovanja, pa se zato posumnjalo da su i fakture za Anu Karamarko bile lažne.

Podsjećamo, policijska akcija “Flajš” trajala je sedam, osam mjeseci, a istražitelji su se koristili i mjerama tajnog nadzora. Tako je, navodi Telegram, u jednom od razgovora Pavković jednog od suradnika zamolio da mu nabavi “neki programčić”. Trebalo se raditi o “nekom CD-u” vezanom za ono što je “radio prijateljici”.

FOTO Ana Karamarko puštena je na slobodu: 'Ne osjeća se krivom'

“Daj mi nešto da ona ima kod sebe”, rekao je Pavković i dodao: “Nitko to neće gledati. Nitko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softvera”.

Ani Karamarko je, sumnjaju istražitelji, Pavković od 467.500 kuna, koliko mu je platila, vratio 77.000 kuna. Ostatak su on i drugoosumnjičeni Oliver Kolobarić navodno podijelili. Tvrtki Drimiji je, kako sumnjaju istražitelji, omogućeno da si zbog lažnih faktura za 2018. godinu i 2019. godinu još umanji porezne obveze za ukupno 138.500 kuna. Da tvrtka Analytics expert za Drimiju nije napravila baš ništa, u Uskoku zaključuju po tome što ta tvrtka nije radila baš ništa osim što je ispostavljala lažne račune.

U akciji je uhićen i upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge Grada Zagreba Nenad Zrinski. Sumnjiče ga da je 2018. godine i 2019. godine iz svojeg obrta Ferenc provodio fiktivna plaćanja i pri tome oštetio državu za 432.000 kuna.

U prijevarama su, navodno, sudjelovala još dva dimnjačara - Marko Cigrovski i Zdravko Preglej. Prema rješenju o provođenju istrage, Zrinski, koji je direktor tvrtke Ferenc d.o.o., te Cigrovski, koji ima tvrtku Fumitech, umanjivali su svoje porezne obveze na osnovu računa koje su im izdavale Pavkovićeve i Kolobarićeve tvrtke.

Sumnja se da su Pavković i Kolobarić preko svojih tvrtki izdali tvrtki Ferenc račune u vrijednosti od gotovo 1,6 milijuna kuna. Fumitechu su pak naplatili oko 580.000 kuna. Radilo se o računima za dimnjačarske usluge i materijal koje, međutim, dimnjačarima navodno nikad nisu isporučene. Pavkovićevi ljudi podigli su isplaćeni novac i, sumnjaju istražitelji, dimnjačarima predali oko 1,3 milijuna kuna, a državu oštetili za 600.000 kuna.

U lancu prijevara s porezima sudjelovala su i dva odvjetnika, ugostitelji, vlasnici tvrtki za svinjogojstvo...

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu većinu su ih pustili da se u daljnjem tijeku istrage brane sa slobode.

Idi na 24sata

Komentari 145

  • 22.05.2020.

    Eto mi Karamarko i struku ocrnio, crno mu se pisalo...gdje mi je kolegama pamet s tobom radit.

  • KrešoKovačić 22.05.2020.

    a porezni ispektori nemaju vremena posječivati takve firme

  • nottonightjosephine 22.05.2020.

    Frizerka. I lici na frizerku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare