Obavijesti

News

Komentari 145

Ana Karamarko i 37 hajduka: Ovo su transkripti iz akcije

Ana Karamarko i 37 hajduka: Ovo su transkripti iz akcije
1

U lancu prijevara s porezima sudjelovala su i dva odvjetnika, ugostitelji, vlasnici tvrtki za svinjogojstvo, dimnjačari...Državni proračun svi oni prevarili su za 11 milijuna kuna.

VIDEO

Uskok je za desetak uhićenih u operaciji “Flajš” zatražio istražni zatvor. Među njima su, osim organizatora lanca prijevara, neslužbeno doznajemo, i petorica koji su nedostupni redarstvenim vlastima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 21-05 01:29

Među 38 osumnjičenih da su utajom poreza i kružnim prevarama zaradili 20 milijuna kuna je i Ana Karamarko, supruga Tomislava Karamarka, koju su u srijedu ispitali u tužiteljstvu. Prema riječima njezina odvjetnika Ive Farčića, iznijela je kratku obranu, a potom su je pustili da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istražitelji je s ovim prijevarama povezuju na osnovu kontakata koje je imala s prvoosumnjičenim Tomislavom Pavkovićem i njegovim suradnicima. Sumnja se da je u ime svoje tvrtke Drimia platila Pavkovićevoj tvrtki dvije fakture - jednu od 312.000 kuna za isporuku poslovnog softvera u prosincu 2018. godine i drugu od 155.000 kuna, koliko su stajale usluge financijskog i poreznog savjetovanja u srpnju 2019. godine.

Drimia je, navodi portal Telegram, novac uplatila Pavkovićevim tvrtkama Le noke usluge i Analytics expert, za koje su poreznici ranije utvrdili da nemaju nikakvog stvarnog poslovanja, pa se zato posumnjalo da su i fakture za Anu Karamarko bile lažne.

Podsjećamo, policijska akcija “Flajš” trajala je sedam, osam mjeseci, a istražitelji su se koristili i mjerama tajnog nadzora. Tako je, navodi Telegram, u jednom od razgovora Pavković jednog od suradnika zamolio da mu nabavi “neki programčić”. Trebalo se raditi o “nekom CD-u” vezanom za ono što je “radio prijateljici”.

Ana Karamarko puštena je na slobodu: 'Ne osjeća se krivom'
Ana Karamarko puštena je na slobodu: 'Ne osjeća se krivom'

“Daj mi nešto da ona ima kod sebe”, rekao je Pavković i dodao: “Nitko to neće gledati. Nitko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softvera”.

Ani Karamarko je, sumnjaju istražitelji, Pavković od 467.500 kuna, koliko mu je platila, vratio 77.000 kuna. Ostatak su on i drugoosumnjičeni Oliver Kolobarić navodno podijelili. Tvrtki Drimiji je, kako sumnjaju istražitelji, omogućeno da si zbog lažnih faktura za 2018. godinu i 2019. godinu još umanji porezne obveze za ukupno 138.500 kuna. Da tvrtka Analytics expert za Drimiju nije napravila baš ništa, u Uskoku zaključuju po tome što ta tvrtka nije radila baš ništa osim što je ispostavljala lažne račune.

U akciji je uhićen i upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge Grada Zagreba Nenad Zrinski. Sumnjiče ga da je 2018. godine i 2019. godine iz svojeg obrta Ferenc provodio fiktivna plaćanja i pri tome oštetio državu za 432.000 kuna.

U prijevarama su, navodno, sudjelovala još dva dimnjačara - Marko Cigrovski i Zdravko Preglej. Prema rješenju o provođenju istrage, Zrinski, koji je direktor tvrtke Ferenc d.o.o., te Cigrovski, koji ima tvrtku Fumitech, umanjivali su svoje porezne obveze na osnovu računa koje su im izdavale Pavkovićeve i Kolobarićeve tvrtke.

Sumnja se da su Pavković i Kolobarić preko svojih tvrtki izdali tvrtki Ferenc račune u vrijednosti od gotovo 1,6 milijuna kuna. Fumitechu su pak naplatili oko 580.000 kuna. Radilo se o računima za dimnjačarske usluge i materijal koje, međutim, dimnjačarima navodno nikad nisu isporučene. Pavkovićevi ljudi podigli su isplaćeni novac i, sumnjaju istražitelji, dimnjačarima predali oko 1,3 milijuna kuna, a državu oštetili za 600.000 kuna.

U lancu prijevara s porezima sudjelovala su i dva odvjetnika, ugostitelji, vlasnici tvrtki za svinjogojstvo...

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu većinu su ih pustili da se u daljnjem tijeku istrage brane sa slobode.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina