To je to što me zanima!

ANKETA Smatrate li da treba zabraniti držanje opasnih pasmina pasa u Hrvatskoj?

Svi psi pasmine pit bull terijer i njihovi križanci, bez obzira jesu li ili nisu napali i ozlijedili čovjeka ili životinju, obavezno moraju proći i položiti školu socijalizacije, a troškove plaća vlasnik psa
Vidi originalni članak

Vlasniku psa koji je u Zadru nasmrt izgrizao 82-godišnju staricu prijeti od jedne do čak osam godina zatvora

Zadarska policija izvijestila je u srijedu predvečer da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom kojega sumnjiči za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Slučaj je zgrozio javnost te se, kao i svaki put kada se dogodi situacija slična ovoj, raspravlja o tome bi li "opasni psi" trebali biti dopušteni u Hrvatskoj.

Pravilnik o opasnim psima donesen je 2008. godine, a govori da je opasan pas je bilo koji pas bilo koje pasmine koji je: ničim izazvan napao čovjeka i nanio mu tjelesne ozljede ili ga usmrtio

  • ničim izazvan napao drugog psa i nanijo mu teške tjelesne ozljede
  • uzgajana i/ili dresiran za borbe pasa ili zatečen u organiziranoj borbi s drugim psom

UŽAS U ZADRU Gotov je očevid: Vlasniku psa koji je u Zadru usmrtio staricu prijeti i do 8 godina zatvora

U kategoriju "opasan pas" svrstana je i samo jedna pasmina. Tu spadaju:

  • svi psi pasmine terijera tipa bull, koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja i ne posjeduju rodovnicu Hrvatskoga kinološkog saveza ili Međunarodne kinološke organizacije, odnosno svi psi pasmine pit bull terijer i njezini križanci.

Veterinarski Inspektor,  nakon prijave o napadu, utvrđuje je li pas opasan. Nakon toga, obavezno se u knjižicu cijepljenja upisuje "Opasan pas" te se obavještava i Hrvatski kinološki savez.

  • Vlasnik odmah mora mikročipirati psa i kastrirati ga u roku od 14 dana.
  • Psa može zadržati, ali ga mora držati zaključanog u kavezu (boxu) ili objektu primjerene veličine, iz kojeg pas ne može pobjeći. Na ulazu u prostor mora biti vidljivo istaknuto upozorenje "Opasan pas".

UŽAS U ZADRU Prijatelji žene koju je usmrtio pas: 'Jadna naša susjeda, nitko ne zaslužuje tako užasan kraj...'

  • Psa smije u šetnju izvesti samo vlasnik, pas mora imati brnjicu i biti na povodcu te ga se ne smije ustupiti drugoj osobi na čuvanje i privremeni smještaj.
  • Pas se obavezno upućuje na školu socijalizacije, koju mora upisati u roku od 30 dana i položiti sa zadovoljavajućom ocjenom, zajedno s vlasnikom.

Svi psi pasmine pit bull terijer i njihovi križanci, bez obzira jesu li ili nisu napali i ozlijedili čovjeka ili životinju, obavezno moraju proći i položiti školu socijalizacije, a troškove plaća vlasnik psa. Ukoliko ne zadovolji ove uvjete i ne uspije položiti školu socijalizacije, pas će prema Zakonu o zaštiti životinja, biti eutaniziran. Iznimno, psa se može smjestiti u sklonište za životinje ili dati na udomljavanje osobi koja će ispuniti sve navedene uvjete te će mu ovo biti jedini pas.

HOROR U ZADRU Zet otkrio potresne detalje: 'Žena je našla majku mrtvu i krvavu, pas je stajao iznad nje'

Tko smije posjedovati terijere tipa bull?

Svi vlasnici pasa terijera tipa bull moraju ispunjavati sljedeće uvijete:

  • da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, nasilja, protiv slobode i prava čovjeka, imovine, spolne slobode i spolnog ćudoređa, javnog reda, braka, obitelji i mladeži ili je za takvo djelo pokrenut postupak.
  • da nije pravomoćno kažnjen za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i nasilja ili da za takvo djelo nije pokrenut postupak.

UHITILI UNUKA U ZADRU Staford grizao staricu do smrti, susjedi otkrili detalje napada: 'Čuo je lavež psa i sve prijavio'

  • da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi pas mogao biti zlouporabljen, kao što su konzumacija alkohola i opojnih droga, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje ili povrede Pravilnika i Kodeksa Hrvatskog kinološkog saveza.
  • da ima uvjete za siguran smještaj opasnog psa
  • da je stariji od 21 godine te poslovno sposoban
  • Zabrana prodaje i oglašavanja

Prema aktualnom Pravilniku o opasnim psima, zabranjena je trgovina opasnim psima kao i njihovo darovanje, izlaganje, promocija, oglašavanje i oglašavanje prodaje, sudjelovanje na natjecanjima, izložbama i bilo kojim drugim javnim nastupima ili okupljanjima na području Republike Hrvatske.

 

Idi na 24sata

Komentari 259

  • lissavis 01.02.2024.

    Da!

  • HERKULESSS 01.02.2024.

    Problem nisu Psi nego Vlasnici i odgoj.

  • Beatrixx 01.02.2024.

    Prvo, to nisu opasne vec dominantne pasmine. Drugo, svakako uvesti licence za vlasnike koja ce se obnavljati kroz odredjeno vrijeme. Trece, pas (bilo koje vrste) ako napravi takvo sr...e, oduzeti ga vlasniku, opaliti mu kaznu i zabraniti drzanje bilo kakvog psa dozivotno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare