To je to što me zanima!

Rusi upozorili Kijev: Uporaba sile vodi do građanskog rata

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zbog stanja na istoku zemlje u parlamentu u Kijevu su se potukli zastupnici. Nacionalisti su napali šefa komunističke partije. Sjednica je prekinuta na 10 minuta
Vidi originalni članak

Rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Kijev kako će upotreba sile u ukrajinskoj istočnoj regiji dovesti do građanskog rata dok ukrajinska vlada pokušava vratiti kontrolu u tri grada. Zabrinuti su zbog izvješća da su u tijeku uhićenja prosvjednika koji su u administrativnim zgradama u Donjecku.

- Tražimo trenutačni prekid svih vojnih priprema - piše na službenim stranicama. Ipak, ministar unutarnjih poslova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Antiteroristička akcija: Uhitili najmanje 70 ljudi

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je antiterorističku akciju u gradu Harkivu na istoku zemlje. Uhitili su najmanje 70 ljudi, a ministar Arsen Avakov je objavio kako su policajci oslobodili zgradu regionalne uprave koju su ranije zauzeli proruski aktivisti. Centar grada je i dalje blokiran, javlja RT.

Podsjetimo, proruski prosvjednici su zadnja dva dana u gradovima na istoku Ukrajine Donjecku, Harkivu i Luganjsku izazvali nemire i tražili su odcjepljenje. Zauzeli su većinu zgrada uprave. U Donjecku su čak proglasili nezavisnost i najavili su da će u svibnju održati referendum po uzoru na Krim . Također su pozvali Rusiju da pošalje svoje vojne jedinice te da ih zaštite. Ukrajina je pak u sva tri grada poslala snage sigurnosti.

Amerika za nemire proziva Rusiju. Američki tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su razgovarali telefonom i Kerry je Lavrovu poručio će Rusija za eventualno miješanje u Ukrajinu snositi posljedice.

"Ista taktika kao i na Krimu"

Vitalij Kličko, bivši boksač i ukrajinski političar rekao je kako je situacija na istoku Ukrajine ista kao što je bila na Krimu. Smatra da Rusi koriste istu strategiju. Vjeruje i da je riječ o ruskoj invaziji te da Rusija sada želi zauzeti i Donjeck, Luganjsk i Harkiv.

Podsjetimo, i na Krimu su ljudi u neidentificiranim uniformama, za koje se odmah pretpostavilo da su Rusi, zauzimali vojne baze i zgrade uprave. To je na kraju dovelo do aneksije Krima od strane Rusije.

Potukli se zastupnici u Kijevu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U ukrajinskom parlamentu u Kijevu u utorak su se potukli zastupnici. Petro Simonenko , šef komunističke partije je govorio o neredima na istoku zemlje te je rekao kako su ukrajinski nacionalist krivi za destabilizaciju stanja. U tom trenutku napala su ga dvojica članova ultranacionalističke stranke Svoboda . Sjednica parlamenta zbog tučnjave bila je prekinuta na deset minuta, piše Bild.

Idi na 24sata

Komentari 192

  • baltazarrr 08.04.2014.

    Jedna stvar je jasna, na Ukrajini se ekonoski oslabljuje Rusija i Europa,a Ameri huškaju i čekaju da si ovi medjusobno uvedu ekonomske sankcije, jer bi takav scenariji najviše odgovarao Amerikancima..nadam se da ovi neće nasjesti na ovu Aeričku igru i da će to riješiti na diplomatski način, Krim je izgubljen, a zato je najviše kriva Eu i SAD

  • zof 08.04.2014.

    Nas su svi tapšali po ramenima i sa razumijevanjem donosili sve luđe i luđe planove za riješavanje naših okupiranih područja. Stvar se riješila kad smo okupirana područja sami oslobodili.. I to je kratka, jasna poruka za sve ostale.. Ako ništa ne možeš sam, onda u svemu ovisiš o drugima..

  • Ehrlich 08.04.2014.

    Putin se boji brojeva... prerane smrti zbog alkoholizma, padanje nataliteta, AIDS, 50 % ruskih nabornika je nesposobnih za vojsku...to ce spalit Putina i Rusiju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare