To je to što me zanima!

Armenija i Azerbajdžan će sjesti za stol i pregovarati o granici

Armenija i Azerbajdžan u srijedu su se dogovorili da će održati mirovne pregovore radi rješavanja napetosti oko teritorija Nagorno Karabaha, s kojim graniče obje države, priopćio je ured armenskog premijera Nikole Pašinjana
Vidi originalni članak

Armenija i Azerbajdžan u srijedu su se dogovorili da će održati mirovne pregovore radi rješavanja napetosti oko teritorija Nagorno Karabaha, s kojim graniče obje države, priopćio je ured armenskog premijera Nikole Pašinjana.

Pašinjanov ured objavio je priopćenje nakon što je u Bruxellesu razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Njih dvojica dogovorila su se da će do kraja travnja uspostaviti bilateralno povjerenstvo za razgraničenje zajedničke granice, stoji u priopćenju.

NAPETOSTI Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

- Premijer Armenije i predsjednik Azerbajdžana uputili su svoje ministre vanjskih poslova da počnu pripreme za mirovne pregovore između dviju zemalja - stoji u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je prisustvovao sastanku u Bruxellesu.

I Rusija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog nedavnih događaja.

Godine 2020. azerbajdžanske snage istjerale su etničke armenske snage s područja koje su kontrolirali od 1990-ih u Nagorno-Karabahu i oko njega prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre.

Armenija je prošli mjesec izjavila da očekuje da će Rusija poduzeti mjere kako bi natjerala Azerbajdžan da povuče snage iz područja Nagorno-Karabaha pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

PREGOVORI Macron igra ulogu posrednika između Armenije i Azerbajdžana

Azerbajdžan je rekao da je to područje njegov suvereni teritorij.

Pašinjanov ured također je priopćio kako su se dvije strane složile osnovati "bilateralno povjerenstvo za razgraničenje između Armenije i Azerbajdžana, koje će također biti ovlašteno baviti se pitanjima učvršćenja sigurnosti i stabilnosti duž granice". Druge detalje nisu objavili.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • avatar2 07.04.2022.

    Ne bih se cudio da se i ovdje sukob rasplamsa ali dobro je da makar imaju namjeru pregovarati.Ovo sada je bilo nametnuto primirje od strane rusije a kako rusija nece jos dugo imati vremena ni snage da se bavi Nagornom karabahom mogucnost izbijanja novog rata je jako velika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare