Obavijesti

News

Komentari 0

Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

Rusija optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno Karabahu

Nakon sukoba između Armenije i Azerbajdžana za kontrolu nad Nagorno Karabahom između rujna i studenoga 2020., Azerbajdžan je izašao kao pobjednik

Rusija je u subotu optužila Azerbajdžan za kršenje sporazuma o prekidu vatre s Armenijom potpisan nakon rata u Nagorno Karabahu 2020., jer su njegove snage ušle u zonu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga i tamo postavile nadzornu postaju.

"Između 24. i 25. ožujka oružane snage Azerbajdžana prekršile su trilateralni sporazum čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije ušavši u zonu odgovornosti ruskog kontingenta mirovnih snaga u Nagorno Karabahu", kaže se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je dodalo da su azerbajdžanske snage postavile nadzornu postaju i izvele četiri napada dronom na snage Nagorno Karabaha u blizini mjesta Faruk.

Rusija je održala vojne vježbe u Kalinjingradskoj oblasti
Rusija je održala vojne vježbe u Kalinjingradskoj oblasti

Moskva je pozvala na povlačenje azerbajdžanskih snaga.

"Rusko zapovjedništvo kontingenta za održavanje mira poduzima mjere kako bi se riješila situacija ... poslan je poziv na povlačenje snaga azerbajdžanskoj strani", dodaje se.

Nakon sukoba između Armenije i Azerbajdžana za kontrolu nad Nagorno Karabahom između rujna i studenoga 2020., Azerbajdžan je izašao kao pobjednik, ponovno osvojivši teritorij koji je izgubio u ranijem ratu od 1991. do 1994. Ali mnoga su pitanja ostala neriješena, uključivo pravni status Nagorno Karabaha i Armenaca koji tamo žive.

Nagorno Karabah je teritorij većinski naseljen Armencima koji je proglasio neovisnost a nalazi se unutar teritorija Azerbajdžana.

Turska pronašla 'predmet sličan mini' kako pluta blizu Crnog mora
Turska pronašla 'predmet sličan mini' kako pluta blizu Crnog mora

Sporazumom od 9. studenoga 2020. koji su potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i armenski i azerbajdžanski čelnici Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, završen je sukob između Armenija i Azerbajdžana koji je trajao šest tjedana.

Moskva je potom rasporedila gotovo 2000 mirovnih snaga potvrđujući svoju ulogu glavne sile u tom dijelu bivšeg Sovjetskog Saveza gdje i Turska ima rastući utjecaj zahvaljujući savezničkim odnosima s Azerbajdžanom.