To je to što me zanima!

'Premijeru, odradite s oporbom performans Četiri majmuna'

U HDZ-a smatraju da se društveni odnosi ne mogu rješavati otvaranjem prostora za govor mržnje i diskriminaciju, a iz SDP-a uzvraćaju da potez riječkog ugostitelja bio žestoka kritika vlasti koju treba otrpjeti
Vidi originalni članak

Polemika oko poteza vlasnika riječkog kafića Three Monkeys nastavila se i u Saboru, a nakon reakcije premijera Andreja Plenkovića.

I dok iz HDZ-a poručuju kako se društveni odnosi ne mogu rješavati otvaranjem prostora za govor mržnje i diskriminaciju, iz SDP-a smatraju da je potez riječkog ugostitelja bio samo žestoka kritika aktualne vlasti i njezine politike u vrijeme pandemije, posebno prema ugostiteljima.

- Pažljivo orimo tlo i pazimo što sijemo - poručio je Mario Kapulica (HDZ). 

Ako se nastavi politika podržavanja izjava i konkretnih akcija koje u hrvatsko društvo žele uvesti segregacija, kaže, ne bi ga iznenadilo da se u izmjenama saborskog poslovnika uvedu posebna pravila za zastupnike HDZ-a odnosno da oni primjerice više nemaju pravo na repliku ili ispravak netočnog navoda jer sve što se njima kaže je gola istina i nema te uvrede koju nisu zaslužili. Kapulica je kazao i kako ih posljednjih dana glasači, pristaše i simpatizeri zovu pitaju hoće li nešto napraviti da ih se od takvih postupaka, napada i diskriminacije zaštiti. 

SLUČAJ RIJEČKOG KAFIĆA 'Ja ne želim voditi polemiku s vlasnikom kafića Tri majmuna'

- Možda ne bi bio loše na vrijeme poručiti ljudima koji HDZ podržavaju da to ne smiju činiti jer bi mogli ostati bez temeljnih ljudskih prava i prava na poštovanje i dostojanstvo. Već smo svjedočili o prijedlozima da nam u crkvama treba uskratiti pričest, našu djecu možda sutra neko neće primiti u dućan ili će ih izbaciti iz tramvaja jer nisu predvidjeli mjesto za obojene, da obojene mržnjom koju netko usmjerava na njih i sve ono što je vezano uz HDZ - upozorio je Kapulica.

Nismo mi u HDZ-u preosjetljivi, spremani smo trpjeti različite vrste uvreda, podnositi da ih se naziva „pripadnikom iskvarene partitokracije i korumpirane odnarođene klase i izdajničkim političarima” ali i takve politike imaju neželjene posljedice, kazao je HDZ-ov zastupnik. Svjestan je kaže da HDZ nije savršen, kao što nije niti jedna stranka ili grupa ljudi. 

-  Iako po nekima pripadam ljudskoj podvrsti vrijednoj prijezira i gađenja vjeruje, u hrvatskog čovjeka, slobodnu i demokratsku Hrvatsku, snagu i zrelost hrvatskog društva - zaključio je Kapulica. 

NISTE DOBRODOŠLI Vlasnik bara 'Three Monkeys' u Rijeci poručio HDZ-ovcima da ubuduće zaobilaze njegov kafić

Arsen Bauk (SDP) stava je da slučaj riječkog ugostitelja nije ni govor mržnje ni diskriminacija već kritika vlasti u vrijeme pandemije. Ustvrdio je kako predsjednik Vlade i HDZ-a već tri dana trola i provodi „monkey challenge, pokušavajući cijelu javnost uvjeriti u nešto što ne stoji. Poručio je kako predstavnici vlasti i oporbe moraju moći otrpjeti kritiku i uvredu odnosno reagirati samo u iznimnim situacijama, a u konkretnom slučaju ne vidi ništa što bi zahtijevalo reakciju pravne države. Podsjetio je kako je u lipnju 2017. s Peđom Grbinom i Bojanom Glavaševićem u centru grada pozvali građane da ih kritiziraju i vrijeđaju, jer političari moraju otpiti kritiku i uvredu. 

- Bilo bi dobro to ponoviti da nam se pridruži i premijer. Možemo u Rijeci ili u Zagrebu i slobodno taj performans mogu zvati Four Monkeys (četiri majmuna) - kazao je Bauk. 

Ako HDZ-ovci žele adekvatno reagirati na diskriminaciju SDP-ovac ih je pozvao da u petak dođu na sastanak u Židovsku zajednicu o zabrani pozdrava ZDS koji ima rasističke i druge konotacije. 

- Pa pokažite to na dijelu - poručio je Bauk. 

SLUČAJ KAFIĆA IZ RIJEKE Pučka pravobraniteljica: Biranje gostiju kafića prema političkoj opciji može biti diskriminirajuća

Branko Bačić (HDZ) uzvratio je kako ne očekuje da ih brani SDP već da sve demokratske stranke i ljudi u Hrvatskoj osude govor mržnje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) pozvao je sve da u sabornici da izbjegavaju uvredljivo i diskriminirajući govori o drugima.

- Izbjegavajmo uvredljiv, ružno i diskriminirajuće govoriti o drugima, jer taj put ako se otvori to je put bez povratka i ne bih volio da na njemu budemo i živimo - zaključio je Jandroković. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • pčela 24.02.2021.

    U konačnici, jednom.... narod će suditi svim lopovima na ovim prostorima. Ja već kupio pantakan, raid, mišomor i ostale dezinficijense kako bi raskužio okolinu.

  • pčela 24.02.2021.

    Ovi kada su u bedu, kada ne znaju šta drugo,kada nemaju pametnog odgovora, uhvate se kretenskog pojma "govor mržnje". Da ste pametni znali bi da vas narod ne voli a sigurno i mrzi.Svako ima pravo voljeti koga hoće pa tako i mrziti koga hoće. Mislio sam da to samo crvenima nije jasno no sada vidim da ni "domoljubima" to nije jasno.A kako bi im i bilo kad im bljedoliki neda ni misliti a ni govoriti. Već im kljuca u glavu svakakve bedastoće..A kad još čujem frfljavog popa mam mi je dosta.

  • crna mačka 24.02.2021.

    Oni koji traže podobnost , sada se bune?

Komentiraj...
Vidi sve komentare