To je to što me zanima!

Australija obećala da neće žuriti s cijepljenjem protiv korone navodeći britanske 'probleme'

Pod sve većim pritiskom da ubrza cijepljenje protiv koronavirusa, australski premijer Scott Morrison u utorak je rekao da neće preuzimati 'nepotrebne rizike' i oponašati britansko hitno odobravanje lijekova
Vidi originalni članak

Iako mnoge države već uvelike cijepe stanovništvo, očekuje se da australske farmaceutske vlasti neće donijeti odluku o lijekovima kandidatima barem još mjesec dana, a cilj im je dati prve doze do kraja ožujka. Pod pritiskom zbog tog naizgled sporog programa, Morrison - koji se na početku pandemije hvalio da će Australija biti "na čelu" za bilo kakvo cjepivo - sugerirao je da su države opustošene virusom poput Britanije prisiljene riskirati hitnim odobrenjima cjepiva.

- Australija nije u izvanrednoj situaciji poput Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga ne moramo brzati. Ne moramo riskirati - rekao je konzervativni čelnik za lokalni radio 3AW.

IMALA DRUGE BOLESTI Korisnica doma u Sloveniji umrla nakon što se cijepila

Australija je u velikoj mjeri eliminirala prijenos virusa u zajednici, ali trenutno se bori protiv malih žarišta ove bolesti u najvećim gradovima zemlje, Sydneyu i Melbourneu. U cijeloj državi u bolnicama je trenutno oko 26 oboljelih od covida-19.

Rekao je da je Britanija, s gotovo 60.000 dnevnih slučajeva covida-19, bila "u vrlo ranoj fazi" uvođenja cjepiva i "imala je poprilično problema, a to je učinila po hitnom postupku".

- Oni ne ispituju serije cjepiva prije nego što se distribuiraju među stanovništvom, kako vidim - rekao je Morrison ustrajući na tome da će Australija provesti takvo testiranje.

Australski premijer tjednima je govorio da će masovno cijepljenje u Britaniji, Sjedinjenim Državama i drugdje pružiti Australiji više podataka o sigurnosti cjepiva nego što bi to mogla učiniti klinička testiranja.

ŽESTOKA RASPRAVA Njemačka: Podjela na dvije klase, tko nije cijepljen neće moći u kino, restoran, avion?

Australija - s oko 25 milijuna stanovnika - pristala je kupiti gotovo 54 milijuna doza cjepiva Sveučilišta Oxford/ AstraZenece, s 3,8 milijuna isporučenih početkom ove godine. Također je postigao dogovor za 51 milijun doza Novavaxa ove godine, 10 milijuna doza cjepiva Pfizer/ BioNTecha početkom ove godine, a uloženo je i u domaće cjepivo Sveučilišta u Queenslandu od kojeg se odustalo već na testiranju.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Jadranka Belančić 05.01.2021.

    Pametno!

  • nefer 05.01.2021.

    za njih bar sada NEMA zime :)

  • totalnoodvaljen 05.01.2021.

    Samo ću se nasmiješiti na ovo. A neki su laprdali kako će Australija prva uvesti obavezno cijepljenje kao uvjet za putovanja zrakoplovom čak - kad vidi vraga, neće ga biti uopće. A ova njegova vrlo nježna izjava o "iskustvu Britta", se sa političarskog prevodi ovako : par lljudi je umrlo, a još više se zarazilo od "cjepiva". Pa su morali stat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare