Obavijesti

News

Komentari 74

Njemačka: Podjela na dvije klase, tko nije cijepljen neće moći u kino, restoran, avion?

Njemačka: Podjela na dvije klase, tko nije cijepljen neće moći u kino, restoran, avion?

Njemačka ovih dana raspravlja o mogućim privilegijama i zabranama onih koji se odluče cijepiti i onih koji isto cjepivo odluče odbiti.

VIDEO

U njemačkim medijima trenutno se vodi žustra rasprava i glasna kritika vladajućih o postavljanju mjera protiv suzbijanja korona virusa.

Ovih se dana na piku pak našao nezgrapan i neograniziran početak masovnog cijepljenja u cijeloj zemlji. U nekim mjestima, kao što je glavni grad Berlin, ispostavilo se da je doza cjepiva manja nego što je obećano. Također, problem je i s vremenom. Nije jasno ni kada će na red doći svi oni koji se žele cijepiti. 

Ova je zemlja prva u cijepljenju: Primilo ga je već 10 posto ljudi
Ova je zemlja prva u cijepljenju: Primilo ga je već 10 posto ljudi

Dvije klase?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Usporedno s tim, raspravlja se i o jednoj dugoročnoj odluci. Postavlja se pitanje kakav će biti odnos prema ljudima koji se odluče cijepiti i s onima koji ti isto cijepljenje odbiju? Hoće li oni koji se odluče cijepiti biti na neki način privilegirani?

Stalno povjerenstvo za cijepljenje pri njemačkom Ministarstvu zdravstva daje preporuke za cijepljenje u cijeloj Njemačkoj, koje se prihvaćaju kao standard.

Predsjednik povjerenstva, Thomas Mertens, smatra kako bi tzv. privilegije cijepljenih bile zamislive u privatnim sferama samo ako je cjepivo na raspolaganju svima, kao što je to slučaj u restoranima, kinima, koncertima i zračnom prometu. 

Zaraza moguća i nakon što ste dobili prvu dozu, imunitet se stvara nakon šest tjedana
Zaraza moguća i nakon što ste  dobili prvu dozu, imunitet se stvara nakon šest tjedana

No, neki su političari drugačijeg mišljenja. Njemački ministar unutranjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za cijepljene, dok je Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni stručnjak u Bundestagu preispituje nejednako tretiranje cijepljenih i i necijepljenih.

- Zastupnički klub njemačkih socijaldemokrata preispituje zakonske mjere kojima bi se isključilo da privatni sektor nejednako tretira cijepljene i necijepljene osobe - izjavio je Fechner.

Obavezna imunitetska iskaznica?

U njemačkom ministarstvu zdravstva već se na početku pandemije korona virusa raspravljalo o tzv. imunitetskoj iskaznici, što u njemačkoj javnosti nije dobro primljeno. 

Ova je tema ponovno razvila raspravu te je vijeće, koje se sastojalo od 24 stručnih znanstvenika, bilo podijeljeno o 'nužnosti ovakvog oblika iskaznice. 

Stručnjaci: Nije iznenađenje ako netko oboli odmah nakon prve doze cjepiva protiv Covid-19
Stručnjaci: Nije iznenađenje ako netko oboli odmah nakon prve doze cjepiva protiv Covid-19

Polovina znanstvenika odbila je mogućnost iskaznica kojom bi se dokazivala imunost na korona virus zbog primarno etičkih i praktičnih razloga te navela primjer po kojem bi se ljudima na taj način onemogućio pristup obrazovnih ustanovama.

Cijepljenje će trajati mjesecima

Cijepljenjem se u Njemačkoj želi postići takozvani 'imunitet krda'. To bi značilo da bi se zemlja mogla vratiti normalnom životu, ali pretpostavka za to je da se cijepi 60 do 70 posto stanovništva. 

- Postizanje takvog stanja moglo bi trajati mjesecima i ovisilo bi od poznatih faktora – od raspoloživih doza za cijepljenje, centara, i sudjelovanju stanovništva - kazao je za medije Thomas Mertens.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a