To je to što me zanima!

Baby bHum: U godinu dana su se rodila četiri mala Humljana

Najmlađi Humljan Filip ima mjesec dana, Andrea četiri, Naomi osam, a Anja devet mjeseci. Vesele im se svi stanovnici najmanjeg grada na svijetu. Prave su zvijezde
Vidi originalni članak

Ma ovo nitko ne pamti više od 50 godina da se u jednoj godini rodilo četvero djece, a među njima i mojih dvoje praunučadi. Željela sam ih više od svega i samo da još dugo poživim da se igram s njima, priča najstarija Humljanka Nerina Blagonić (81).

Presretna je jer se Hum počeo brojčano povećavati. Dvije djevojčice i dva dječačića postali su prave zvijezde. Majkama Tihani, Dores, Marijani i Moreni ne silazi osmijeh s lica dok s djecom hodaju među zidinama najmanjeg grada na svijetu...

Danas u Humu živi 29 stanovnika dok se najstarija mještanka prisjeća i vremena kada ih je bilo svega 14 u četiri obitelji. Nakon novorođenih beba najmlađa mještanka Huma tek 27-godišnja Morena. Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne te su ga izgradili od preostalog kamenja.

- Presretna sam. Ja i suprug godinama nismo imali djece i Filip nam je došao kao Božji dar. Malo je plačljiv, ali je dobar. Još se međusobno upoznajemo - priča Tihana Blagonić najmlađeg stanovnika Huma Filipa dodavši da je napokon došlo vrijeme da mladi Humljani koji su se počeli ženiti počnu razmišljati i o mladim naraštajima.

''Svi u Humu smo kao jedna obitelj''

Današnji izgled neobičan gradić dobio je još u 11. stoljeću. Obzirom da Hum ima sve značajne objekte za upravne i javne djelatnosti, a ima i vlastitog župana već desetljećima nosi epitet najmanjeg grada na svijetu. Aleksandar Merlak (36) predsjednik je Udruge građana Hum koja broji 70-ak članova. Cilj im je, kaže, revitalizacija Huma, a članom može postati svatko tko želi.

- Super nam je tu. Svi smo kao jedna obitelj. Ranijih godina u Humu je bilo samo devet stanovnika, potom je stalo na 16, pa na 23 i sada smo se naglo digli na 29 jer su nam se doselile dvije obitelji iz Rijeke. Grad se povećao. Od Ministarstva kulture godišnje dobijemo oko sto tisuća kuna koje ulažemo u zaštitu grada - pojašnjava Aleksandar presretan što im grad ima sve više stanovnika, ali i simpatizera.

Župana još biraju na stari način

Hum pripada gradu Buzetu, nema ni mjesni odbor, ali zato ima župana. Župan se bira po starom hrvatskom običaju koji je obnovljen još 70-ih godina prošlog stoljeća. Narod odabere 11 sudaca između starijih i poštenih ljudi. Uz mještane okolnih sela njih jedanaest se druge nedjelje u lipnju svake godine okupljaju oko kamenog stola ispod volte kada oni među sobom odaberu dva kandidata. Na kratku drvenu četvrtastu župansku palicu suci nožem urezuju recke i taj koji ima najviše recki postaje novi župan za sljedeću godinu.

Ovogodišnji župan Huma je Buzećanin Denis Grabar. Kao u stara vremena župan upravlja radovima, brine o redu i čistoći te rješava eventualne nesuglasice među mještanima.

- Biti župan najmanjeg grada na svijetu je čast i ponos. Osim u turističke svrhe kao župan imam i ozbiljnih aktivnosti u Humu od koordinativnih i organizacijskih do toga da sa svojim sucima rješavam sporove i nesuglasice. Iako smo mi najmanji grad zna biti i problema pa smo tako uspješno riješili klasični problem međe. To smo riješili bez suda i možemo kao primjer poslužiti svima u državi da smo se van sudski nagodili. Mi nemamo neriješenih slučajeva. Mi smo jedino mjesto koje se može pohvaliti da nema kriminala i s time se osobito ponosimo. Zadnja krađa zabilježena je prije 100 godina. Tada je ukradena kokoš jer je lopov bio gladan - rekao je Grabar, koji osim kao humski župan, radi i kao dispečer u Istarskom vodovodu u Buzetu.

Za ljetnih dana kroz Hum dnevno prolazi više od 500 posjetitelja.

Američki Buford ipak nije najmanji grad na svijetu

Gradić s jednim stanovnikom u američkoj saveznoj državi Wyoming godinama je slovio kao najmanji grad na svijetu. No, više ne spada u tu kategoriju jer je u privatnom vlasništvu bogatog Vijetnamca i sad ima status privatnog posjeda. Najmanji je Hum.


Idi na 24sata

Komentari 93

  • Bonny x 30.11.2014.

    pa JELI MOGUCE da na ovakvo nesto i na sve pozitivne i lijepe komentare opet ima onih koji lupaju minuse? Imate li vi mozga, "gospodo"?? Netko djeci zeli sve najbolje i ono MINUS? Bolesni ste!!!

  • be yourself 30.11.2014.

    Ko zna čije je dijete pošto su si svi jako dobri.

  • vader 29.11.2014.

    art ne ssss. ubio se jer nije imao nista u glavi, tj dozvolio je da mu doljnja preuzme gornju. kao prvo da to nije radio u skoli ne bi ga djeca snimila i to stavila na internet. kao drugo vidim da ima obitelj, je li razmisljao o njima. sebicnjak se ubio kad nije mogao podnijeti sramotu. za mene su takvi kukavice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare