Obavijesti

News

Komentari 93

Baby bHum: U godinu dana su se rodila četiri mala Humljana

Baby bHum: U godinu dana su se rodila četiri mala Humljana
13

Najmlađi Humljan Filip ima mjesec dana, Andrea četiri, Naomi osam, a Anja devet mjeseci. Vesele im se svi stanovnici najmanjeg grada na svijetu. Prave su zvijezde

VIDEO

Ma ovo nitko ne pamti više od 50 godina da se u jednoj godini rodilo četvero djece, a među njima i mojih dvoje praunučadi. Željela sam ih više od svega i samo da još dugo poživim da se igram s njima, priča najstarija Humljanka Nerina Blagonić (81).

Presretna je jer se Hum počeo brojčano povećavati. Dvije djevojčice i dva dječačića postali su prave zvijezde. Majkama Tihani, Dores, Marijani i Moreni ne silazi osmijeh s lica dok s djecom hodaju među zidinama najmanjeg grada na svijetu...

Danas u Humu živi 29 stanovnika dok se najstarija mještanka prisjeća i vremena kada ih je bilo svega 14 u četiri obitelji. Nakon novorođenih beba najmlađa mještanka Huma tek 27-godišnja Morena. Prema legendi, Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne te su ga izgradili od preostalog kamenja.

- Presretna sam. Ja i suprug godinama nismo imali djece i Filip nam je došao kao Božji dar. Malo je plačljiv, ali je dobar. Još se međusobno upoznajemo - priča Tihana Blagonić najmlađeg stanovnika Huma Filipa dodavši da je napokon došlo vrijeme da mladi Humljani koji su se počeli ženiti počnu razmišljati i o mladim naraštajima.

''Svi u Humu smo kao jedna obitelj''

Današnji izgled neobičan gradić dobio je još u 11. stoljeću. Obzirom da Hum ima sve značajne objekte za upravne i javne djelatnosti, a ima i vlastitog župana već desetljećima nosi epitet najmanjeg grada na svijetu. Aleksandar Merlak (36) predsjednik je Udruge građana Hum koja broji 70-ak članova. Cilj im je, kaže, revitalizacija Huma, a članom može postati svatko tko želi.

- Super nam je tu. Svi smo kao jedna obitelj. Ranijih godina u Humu je bilo samo devet stanovnika, potom je stalo na 16, pa na 23 i sada smo se naglo digli na 29 jer su nam se doselile dvije obitelji iz Rijeke. Grad se povećao. Od Ministarstva kulture godišnje dobijemo oko sto tisuća kuna koje ulažemo u zaštitu grada - pojašnjava Aleksandar presretan što im grad ima sve više stanovnika, ali i simpatizera.

Župana još biraju na stari način

Hum pripada gradu Buzetu, nema ni mjesni odbor, ali zato ima župana. Župan se bira po starom hrvatskom običaju koji je obnovljen još 70-ih godina prošlog stoljeća. Narod odabere 11 sudaca između starijih i poštenih ljudi. Uz mještane okolnih sela njih jedanaest se druge nedjelje u lipnju svake godine okupljaju oko kamenog stola ispod volte kada oni među sobom odaberu dva kandidata. Na kratku drvenu četvrtastu župansku palicu suci nožem urezuju recke i taj koji ima najviše recki postaje novi župan za sljedeću godinu.

Ovogodišnji župan Huma je Buzećanin Denis Grabar. Kao u stara vremena župan upravlja radovima, brine o redu i čistoći te rješava eventualne nesuglasice među mještanima.

- Biti župan najmanjeg grada na svijetu je čast i ponos. Osim u turističke svrhe kao župan imam i ozbiljnih aktivnosti u Humu od koordinativnih i organizacijskih do toga da sa svojim sucima rješavam sporove i nesuglasice. Iako smo mi najmanji grad zna biti i problema pa smo tako uspješno riješili klasični problem međe. To smo riješili bez suda i možemo kao primjer poslužiti svima u državi da smo se van sudski nagodili. Mi nemamo neriješenih slučajeva. Mi smo jedino mjesto koje se može pohvaliti da nema kriminala i s time se osobito ponosimo. Zadnja krađa zabilježena je prije 100 godina. Tada je ukradena kokoš jer je lopov bio gladan - rekao je Grabar, koji osim kao humski župan, radi i kao dispečer u Istarskom vodovodu u Buzetu.

Za ljetnih dana kroz Hum dnevno prolazi više od 500 posjetitelja.

Američki Buford ipak nije najmanji grad na svijetu

Gradić s jednim stanovnikom u američkoj saveznoj državi Wyoming godinama je slovio kao najmanji grad na svijetu. No, više ne spada u tu kategoriju jer je u privatnom vlasništvu bogatog Vijetnamca i sad ima status privatnog posjeda. Najmanji je Hum.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.