To je to što me zanima!

Bandić poslao dopis: Školske uniforme su već gotova stvar?

Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, piše u dopisu koji su dobile škole
Vidi originalni članak

Osnovne škole u Zagrebu moraju najkasnije do 15. veljače  Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu jesu li za uvođenje školskih uniformi.

Prošli tjedan ravnatelji i ravnateljice osnovnih škola dobile su dopis koji je potpisao pročelnik Ivica Lovrić, a u kojem piše i sljedeće:

- Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanje, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi. 

U dopisu se navodi da će se sredstva za izradu i nabavu uniforme osigurati gradskim proračunom. 

- Svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, osigurat će se stručnjaci za dizajn. Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini. Sve ravnateljice/ravnatelje se moli da oprezno i s uvažavanjem, pristupe pitanju uvođenja školskih odori u školi imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika. Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici - piše u dopisu.

Školska odora by vesna_gubo on Scribd

Roditelji podijeljeni

- Po mom mišljenju uvođenje uniformi je potpuno nepotrebno i protivim se tome. Možda bi ih se moglo uvesti za više razrede, no smatram da u nižima jednostavno nema smisla - komentirala je majka čije dijete pohađa niži razred u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. 

Ravnatelji brojnih zagrebačkih osnovnih škola ne žele predviđati kako će anketa proći, a mišljenja roditelja su podijeljenja. Dok neki smatraju da je uvođenje uniformi nepotrebno, drugi misle da će one smanjiti socijalne podijeljenosti među djecom, a ističu i da su prije svega praktične. 

- Mislim da bi to bilo dobro. Neki učenici dolaze iz siromašnijih obitelji i slabijih socijalnih prilika, a druga djeca im se onda rugaju. Uvođenje uniformi spriječilo bi takve situacije i djeca se ne bi morala opterećivati takvim podjelama - komentirao je otac jednog osnovnoškolca. 

 

Idi na 24sata

Komentari 158

  • lollalollita 07.02.2017.

    Zagreb kao da je druga drzava....ako tamo ima viska za luksuze neka se slije visak u siromašne zupanije,jer ovo nije u redu!

  • noname224 06.02.2017.

    Ja sam osobno protiv. Mislim socijalne razlike se realno nebi promijenile - (torba, mobitel, cipele), a i mislim da vecina djece negoduje

  • kulful 06.02.2017.

    Vrati invalidninu djeci sa pp pa se javi seljačino podmukla

Komentiraj...
Vidi sve komentare