Obavijesti

News

Komentari 158

Bandić poslao dopis: Školske uniforme su već gotova stvar?

Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, piše u dopisu koji su dobile škole

VIDEO

Osnovne škole u Zagrebu moraju najkasnije do 15. veljače  Gradskom uredu za odgoj, obrazovanje i sport dostaviti ispunjenu anketu jesu li za uvođenje školskih uniformi.

Prošli tjedan ravnatelji i ravnateljice osnovnih škola dobile su dopis koji je potpisao pročelnik Ivica Lovrić, a u kojem piše i sljedeće:

- Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni, isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanje, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi. 

U dopisu se navodi da će se sredstva za izradu i nabavu uniforme osigurati gradskim proračunom. 

- Svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, osigurat će se stručnjaci za dizajn. Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini. Sve ravnateljice/ravnatelje se moli da oprezno i s uvažavanjem, pristupe pitanju uvođenja školskih odori u školi imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika. Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici - piše u dopisu.

Školska odora by vesna_gubo on Scribd

Roditelji podijeljeni

- Po mom mišljenju uvođenje uniformi je potpuno nepotrebno i protivim se tome. Možda bi ih se moglo uvesti za više razrede, no smatram da u nižima jednostavno nema smisla - komentirala je majka čije dijete pohađa niži razred u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi. 

Ravnatelji brojnih zagrebačkih osnovnih škola ne žele predviđati kako će anketa proći, a mišljenja roditelja su podijeljenja. Dok neki smatraju da je uvođenje uniformi nepotrebno, drugi misle da će one smanjiti socijalne podijeljenosti među djecom, a ističu i da su prije svega praktične. 

- Mislim da bi to bilo dobro. Neki učenici dolaze iz siromašnijih obitelji i slabijih socijalnih prilika, a druga djeca im se onda rugaju. Uvođenje uniformi spriječilo bi takve situacije i djeca se ne bi morala opterećivati takvim podjelama - komentirao je otac jednog osnovnoškolca. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.