To je to što me zanima!

Bandić tuži projektante žičare i traži novac, oni kažu: 'Upozorili smo na sve nedostatke...'

Elektroprojekt je inače ugledna inženjerska tvrtka iz Zagreba sa 72 godine iskustva. Bandićev pročelnik za graditeljstvo Dinko Bilić poslao je i priopćenje u kojem izrijekom navodi da će tužiti Elektroprojekt
Vidi originalni članak

Afera sa sljemenskom žičarom, koja je postala jedna od najskupljih u Europi, imat će i sudski, ali i kazneni nastavak. Nakon što je objavljen sedmosatni film o gradnji žičare i povećanju prvotno ugovorene cijene od 299 milijuna kuna, Grad Zagreb za većinu tih dodatnih radova prozvao je projektanta, odnosno tvrtku Elektroprojekt, iako ih nisu izravno spomenuli.

- Razvidno je da je projektna dokumentacija za izgradnju žičare Sljeme imala znatne greške koje su Gradu Zagrebu kao investitoru prouzročile financijsku štetu u iznosu od 79,722 milijuna kuna s PDV-om - zaključak je analize koju je napravila tvrtka ZEM nadzor i poslala Gradu Zagrebu. 

Oni su radili nadzor radova na žičari upravo nakon što je Elektroprojekt maknut s gradilišta. 

Žičara za 709 milijuna

Elektroprojekt je inače ugledna inženjerska tvrtka iz Zagreba sa 72 godine iskustva. Bandićev pročelnik za graditeljstvo Dinko Bilić poslao je i priopćenje u kojem izrijekom navodi da će tužiti Elektroprojekt, odnosno da će Zagreb “poduzeti opsežne pravne radnje prema odgovornima”.

TOMAŠEVIĆ PRIJAVIO BANDIĆA 'Žičara nije za dizanje izletnika na Sljeme, nego za dizanje love'

Kad se dodaju svi popratni radovi, kamate na kredit, gradnja žičare s opremom koštat će oko 709 milijuna kuna bez PDV-a. To nije konačni obračun. Samo radovi na žičari poskupjeli su 90 milijuna kuna bez PDV-a, a još 12 milijuna poskupjela je oprema. A to nije najveći dio troška gradnje žičare.

Zagreb se nije žalio

U svom priopćenju negiraju tvrdnje iz filma prema kojima su se udružili odgovorni u Zagrebu, izvođač radova i nadzornik ZEM nadzor kako bi preko preplaćenih radova izvukli novac.

- Videozapis objavljen na YouTubeu nije točan. Radi se o uratku subjekta koji ima vlastiti osobni interes za širenje takvih informacija kojima se neistinito i tendenciozno prikazuju činjenice na način da on ne odgovara istini - priopćili su iz Grada.

Dali su i sažetak analize u kojem se navodi da neki radovi uopće nisu bili predviđeni projektnom dokumentacijom, krivo su dimenzionirani čelični nosači i sidreni elementi, da nisu dostavili dokumentaciju za niz elemenata koje je trebalo izvesti i još niz detalja. 

Inače, najveća stavka koja se problematizira u filmu je iskop jame i to da je naplaćen kao da je razbijan i miniran kamen, a radilo se o zemlji. U analizi nadzora i za to krive projektanta, koji je dao pogrešne geotehničke podloge.

Iz tvrtke Elektroprojekt poslali su opsežno priopćenje na naš upit. Navode da oni nikakvu tužbu nisu primili, ali i da nitko od njihovi ljudi nije autor filma. Oni kažu da je nakon građevinskih dozvola projekt značajno mijenjan i da su upozorili kako trebaju nove dozvole.

UPRAVO IZABRAN NA IZBORIMA On je potpredsjednik HDZ-a u Zagrebu. Bandić ga honorarno plaća da koordinira jednu cestu

- Nikad nismo dobili nikakav službeni dopis o nedostacima od Zagreba - kažu među ostalim, a dalje navode da su upozoravali Grad još početkom 2020. na uočene nedostatke. A onda su maknuti s projekta.

DORH će morati istražiti

Građani su sve platili, a očito će se na sudu odlučiti tko je za to kriv. Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! podnio je kaznenu prijavu DORH-u protiv Bandića zbog žičare.

- Žičara nije projekt za dizanje izletnika nego za dizanje love i financiranje Bandićeve kampanje na izborima - rekao je.

O žičari će se raspravljati i na sjednici gradske skupštine početkom prosinca.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Ne molat! 24.11.2020.

    Ovaj zagreb je balkanska rupa!

  • suncokret breskva 24.11.2020.

    Kakav je to projekat u kojem projektant upozorava na nedostatke svog projekta?

  • 24.11.2020.

    Koji to mazohist trebaš biti da si konstantno biraš Bandića za gradonačelnika. :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare