To je to što me zanima!

Bandov o invaziji: Nije im uspio 'blitzkrieg', a tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno, rekao je stručnjak
Vidi originalni članak

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov za HRT analizirao je tijek ruske invazije na Ukrajinu. Rusi su osvojili dva veća grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj koji su potpuno razorili. Povukli su se sa sjevera zemlje i područja oko Kijeva te s područja drugog najvećeg grada, Harkiva. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Istaknuo je kako mir nije na vidiku te kako smo daleko od konačnog rješenja.

- Znamo da 'blitzkrieg' nije uspio kako je bilo planirano. Ruski scenarij se mijenja i prilagođava njihovoj snazi na terenu. Trenutno vidimo minimalno pomicanje na graničnim crtama - ali vidimo da nijedna strana nema onu odlučujuću snagu da se nešto promijeni. Daleko smo od zamrznutog sukoba, ali smo daleko i od konačne eskalacije u bilo kojemu smjeru - kazao je.

RAT NE JENJAVA Danci će Ukrajini poslati ubojite rakete da unište ruske brodove: Ima domet od 300 kilometara

Smatra kako se u nizu scenarija Rusija povlači, a tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati. Dodaje kako je Krim ultimativan za Rusiju.

- Donbas je nešto što Rusija želi, ali za Krim je Rusija rekla da je njezin dio. Donbas još nema taj status, on je neovisan - dodao je.

'Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji'

Na upit što će biti s Odesom, smatra kako je Rusi ne mogu zauzeti.

-  Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji, najznačajnija je luka u tom području, jer je najveći dio od 70 posto ukrajinskog izvoza morem - išlo kroz tu luku - rekao je.

- Ta se luka danas ne može koristiti i tako dolazimo do današnje najznačajnije krize - krize žitarica i hrane. O tom izvozu ovisi niz zemalja svijeta i to dovodi do zabačajnih uznemirenosti u cijelome svijetu - kazao je Bandov.

'SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj'

Komentirao je i poziv Zelenskog da se Ukrajini dostavi još oružja.

- SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno. U vojnom segmentu najviše pomažu SAD, Velika Britanija i nekoliko europskih zemalja i to će se nastaviti - smatra. 

Komentirao je i situaciju u Mađarskoj te odluku Orbana da objavi izvanredno stanje zbog rata.

ŽIVOT U UKRAJINI Hrvatska veleposlanica Djamić: 'Osjeća se da je Kijev prodisao'

- To je bila posljedica pandemije koronavirusa, a sada se događa nova kriza i ovo je pokušaj da se ponovno uredbama mogu donositi zakoni, zaključci i odluke. To je način funkcioniranja Viktora Orbana. To je unikatno u Europi i značajno se razlikuje od nekih demokratskih uzusa - kazao je.

Govoreći o velikim zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Kine i intenziviranje gospodarske suradnje Bandov kaže da se radi o reakciji na poteze Zapada.

- Znamo da ovih dana traju pregovori Japana, SAD-a, Australije, Indije, a tu je sigurno i Južna Koreja. Ti vojno-obrambeni savezi sigurno za cilj imaju sigurnost jugoistoka Azije. Kina demonstrira silu kako bi se znalo da nije sama, da ima savez s Rusijom, ekonomski i vojni - zaključio je Bandov.

U JEKU INVAZIJE Rusija priprema novi zakon: Ukidaju dobne granice za vojsku

Idi na 24sata

Komentari 42

  • kormilar 25.05.2022.

    Ako je suditi po babi Vangi, koja je štošta pogodila ovaj rat u Ukrajini će trajati 20 godina i neki će biti gladni kruha! Pripremimo se!

  • vilim1234 25.05.2022.

    Tu se vidi velicina Tudmana,da je slusao ovakve s foruma koji bi da mogu najrade uzeli pusku i bili na prvoj crti i gonili Ruse,ali moraju u nedjelju na plac kupiti grincajg za juhu, pa ovaj tjedan nemogu,ali budu drugi ,i  tako vec 3mjeseca uvijek neki drugi razlog.isli bi u vojno oslobađanje I.Slavonije i bile bi tisuće mrtvih s obje strane a tko zna kako bi izgledala povijest.tako i Amerikanci , Englezi,EU umjesto da traze nacin da rat stane oni ga samo poticu i trajati ce doslovno do  do zadnjeg Ukrajinca  a onda ce ih odbaciti kao zadnje krpe.

  • dv 25.05.2022.

    Nema problema ne znam ko koga tu mulja🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare