Obavijesti

News

Komentari 42

Bandov o invaziji: Nije im uspio 'blitzkrieg', a tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati

Bandov o invaziji: Nije im uspio 'blitzkrieg', a tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati
1

SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno, rekao je stručnjak

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov za HRT analizirao je tijek ruske invazije na Ukrajinu. Rusi su osvojili dva veća grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj koji su potpuno razorili. Povukli su se sa sjevera zemlje i područja oko Kijeva te s područja drugog najvećeg grada, Harkiva. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Istaknuo je kako mir nije na vidiku te kako smo daleko od konačnog rješenja.

- Znamo da 'blitzkrieg' nije uspio kako je bilo planirano. Ruski scenarij se mijenja i prilagođava njihovoj snazi na terenu. Trenutno vidimo minimalno pomicanje na graničnim crtama - ali vidimo da nijedna strana nema onu odlučujuću snagu da se nešto promijeni. Daleko smo od zamrznutog sukoba, ali smo daleko i od konačne eskalacije u bilo kojemu smjeru - kazao je.

Danci će Ukrajini poslati ubojite rakete da unište ruske brodove: Ima domet od 300 kilometara
Danci će Ukrajini poslati ubojite rakete da unište ruske brodove: Ima domet od 300 kilometara

Smatra kako se u nizu scenarija Rusija povlači, a tek će se vidjeti na što je Putin spreman pristati. Dodaje kako je Krim ultimativan za Rusiju.

- Donbas je nešto što Rusija želi, ali za Krim je Rusija rekla da je njezin dio. Donbas još nema taj status, on je neovisan - dodao je.

'Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji'

Na upit što će biti s Odesom, smatra kako je Rusi ne mogu zauzeti.

-  Odesa zanimljiva i Ukrajini i Rusiji, najznačajnija je luka u tom području, jer je najveći dio od 70 posto ukrajinskog izvoza morem - išlo kroz tu luku - rekao je.

- Ta se luka danas ne može koristiti i tako dolazimo do današnje najznačajnije krize - krize žitarica i hrane. O tom izvozu ovisi niz zemalja svijeta i to dovodi do zabačajnih uznemirenosti u cijelome svijetu - kazao je Bandov.

'SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj'

Komentirao je i poziv Zelenskog da se Ukrajini dostavi još oružja.

- SAD i EU stoje čvrsto iza Ukrajine i pomagat će joj humanitarno, tehnički i vojno. U vojnom segmentu najviše pomažu SAD, Velika Britanija i nekoliko europskih zemalja i to će se nastaviti - smatra. 

Komentirao je i situaciju u Mađarskoj te odluku Orbana da objavi izvanredno stanje zbog rata.

Hrvatska veleposlanica Djamić: 'Osjeća se da je Kijev prodisao'
Hrvatska veleposlanica Djamić: 'Osjeća se da je Kijev prodisao'

- To je bila posljedica pandemije koronavirusa, a sada se događa nova kriza i ovo je pokušaj da se ponovno uredbama mogu donositi zakoni, zaključci i odluke. To je način funkcioniranja Viktora Orbana. To je unikatno u Europi i značajno se razlikuje od nekih demokratskih uzusa - kazao je.

Govoreći o velikim zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Kine i intenziviranje gospodarske suradnje Bandov kaže da se radi o reakciji na poteze Zapada.

- Znamo da ovih dana traju pregovori Japana, SAD-a, Australije, Indije, a tu je sigurno i Južna Koreja. Ti vojno-obrambeni savezi sigurno za cilj imaju sigurnost jugoistoka Azije. Kina demonstrira silu kako bi se znalo da nije sama, da ima savez s Rusijom, ekonomski i vojni - zaključio je Bandov.

Rusija priprema novi zakon: Ukidaju dobne granice za vojsku
Rusija priprema novi zakon: Ukidaju dobne granice za vojsku