To je to što me zanima!

Basi devet godina za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića

Podsjećamo, bivšeg vojnika terete da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao
Vidi originalni članak

Tomislav Viktor Basa nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva Ibrahima Dedića. Nije došao na izricanje presude, ostao je u pritvoru. Obrana je najavila žalbu.

Podsjećamo, bivšeg vojnika terete da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.
Izrešetani Dedić pao je na samim ulaznim vratima te je ostao ležati potrbuške tako da mu je gornji dio tijela bio vani, a noge i donji dio tijela unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri hica u potiljak. Potom su se odvezli u BMW-u. 

UBOJSTVO IBRAHIMA DEDIĆA Bivši vojnik optužen za ubojstvo bankara tvrdi da nije kriv, psihijatrijski će ga vještačiti

U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen i da je obilno krvario. Tijekom postupka zatraženo je vještačenje tragova krvi pronađenih na mjestu događaja, kao i u BMW-u, a vještak je zaključio da oni pripadaju istoj nepoznatoj muškoj osobi.

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem listopad 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem siječnja 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja, odnosno tragovi krvi okrivljenika nalaze se na mjestu događaja, u korištenom BMW-u kao i na majici ubijenog Dedića.

Basu, koji živi u inozemstvu i koji je periodično dolazio u Hrvatsku, uhitili su lani 30. siječnja. Nakon uhićenja policajci su pojasnili da su čekali nekoliko godina da Basa iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdili svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • gogs5 18.12.2021.

    Čovjek radio na zapovjed!!!Krivac Država...

  • nokia8 17.12.2021.

    Samo 9 godina? Sramota!

  • 17.12.2021.

    Trebalo im je 22 godine i to za nepravomoćnu presudu. Ne mogu poslati jasniju sliku kako rade.

Komentiraj...
Vidi sve komentare