Obavijesti

News

Komentari 3

Bivši vojnik optužen za ubojstvo bankara tvrdi da nije kriv, psihijatrijski će ga vještačiti

Bivši vojnik optužen za ubojstvo bankara tvrdi da nije kriv, psihijatrijski će ga vještačiti
6

Tomislav Viktor Basa optužen je za likvidaciju vlasnika Prodei banke Ibrahima Dedića u srpnju 1999. godine. Uhitili su ga prošle godine, a sad mu je počelo suđenje

VIDEO

Ne smatram se krivim, rekao je Tomislav Viktor Basa (51) na Županijskom sudu u Zagrebu gdje mu sude za ubojstvo Ibrahima Dedića iz 1999. godine.

Optužnica ga tereti da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je ubijeni stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.
Izrešetani Dedić pao je na samim ulaznim vratima te je ostao ležati potrbuške tako da mu je gornji dio tijela bio vani, a noge i donji dio tijela unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri hica u potiljak.

Na ročištu u ponedjeljak sud je odlučio prihvatiti prijedlog Basine obrane te je naložio njegovo psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li sposoban pratiti raspravu, te je li u vrijeme počinjenja djela (tempore criminis) bio ubrojiv.
Basini branitelji Jadranka Sloković i Ivan Krnić zatražili su i da se na sudu neposredno ispitaju svi svjedoci čiji su iskazi navedeni u optužnici s obzirom da obrana nije bila prisutna tijekom njihova ispitivanja. 

To su zatražili i u odnosu na svjedokinju koja je trenutno u Sarajevu te drugu, koja se nalazi u Kanadi, a iskaz je dala zamolbenim putem.

Protivili su se čitanju nalaza i mišljenja vještaka za biološka vještačenja Marka Krešimira Abramovića prije nego li se on na ročištu izjasni ostaje li kod svog nalaza, a protive se i čitanju dijela zapisnika o očevidu od 3. srpnja 1999. u kojemu je iskaz balističkog vještaka Damira Čatipovića. 

Suđenje za Dedićevo ubojstvo: Vojni BMW, misteriozna plavuša i osumnjičeni bivši vojnik Basa
Suđenje za Dedićevo ubojstvo: Vojni BMW, misteriozna plavuša i osumnjičeni bivši vojnik Basa

O tim će dokaznim prijedlozima sud raspraviti nakon što se utvrdi je li Basa raspravno sposoban.

Svjedoci, koje je policija ispitala nakon ubojstva, ispričali su da su kobne večeri vidjeli crni BMW serije 5 kako se s ugašenim svjetlima velikom brzinom udaljava iz Ivekovićeve ulice u smjeru Donjih Svetica. Jedan od svjedoka zapamtio je registracijsku oznaku te je javio policiji.

Tijekom očevida izuzeti su silikonski odljevci s obje šake mrtvog Ibrahima Dedića. Kako nisu našli tragove barutnih čestica zaključili su da Dedić nije izvratio vatru. U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen te je obilno krvario. 

Tijekom postupka zatraženo je vještačenje tragova krvi pronađenih na mjestu događaja, kao i u BMW-u, a vještak je zaključio da oni pripadaju istoj nepoznatoj muškoj osobi.

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem listopad 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem siječnja 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja, odnosno tragovi krvi okrivljenika nalaze se na mjestu događaja, u korištenom BMW-u kao i na majici ubijenog Dedića.

Što se tiče motiva ubojstva on je i dalje nepoznat, a vrlo je izgledno da će tako i ostati i nakon završetka sudskog postupka. Naime, Basa tvrdi da nije kriv, a sudu za odlučivanje o nečijoj krivnji motiv nije presudan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.