To je to što me zanima!

Baski odahnite! Islanđani vas više ne smiju slobodno ubijati

Nakon krvave svađe i ubojstva 32 mornara iz španjolske Baskije, na Islandu je punih 400 godina na snazi bio zakon koji je dopuštao Islanđanima da ubijaju Baske
Vidi originalni članak

Islandske vlasti odlučile su odbaciti 400 godina stari zakon koji je dopuštao njihovim državljanima da ubiju bilo koga iz španjolske Baskije, i to čim ga ugledaju.

Zakon je usvojen 1615. godine nakon krvave svađe s grupom kitolovaca iz Baskije. Tri baskijska broda kitolovca, koji su bili u vodama koja su dogovorena s lokalnim stanovništvom, doživjela su brodolom na području West Fjordsa, a tada je svađa preživjelih Baska s lokalcima dovela do njihove smrti, piše Daily Mail

Zakon usvojen nakon najgoreg masakra u povijesti

Poznat kao 'Ubojstvo Španjolaca', masakr 32 kitolovca od strane lokalnog šerifa na Islandu i dalje slovi kao jedna od njihovih najgorih epizoda u povijesti. 

Nakon tog masakra, Island je proglasio da se bilo kojeg Baska koji uđe na područje West Fjordsa ubije bez pitanja. 

'Island je sada siguran za Baske'

Jonas Gudmundsson, načelnik okruga West Fjordsa službeno je ukinuo zakon 22. travnja, šaleći se i rekavši kako je Island sada siguran za Baske. Dodao je kako se po tom zakonu nije djelovalo već godinama.

- Ova odluka je više simbolična nego bilo što drugo. Mi imamo zakone, naravno, i ubojstvo bilo koga, uključujući Baske, je zabranjeno ovih dana - rekao je Gudmundsson.

'Kukavički čin zbog kojeg žalimo do danas'

- Ti događaji su tamna mrlja u povijesti Islanda. Baski su naravno dobrodošli, i ubijanje njih je nezakonito, kao što je i ubijanje bilo kojeg ljudskog bića. To je očito bio kukavički čin zbog kojeg mi žalimo do današnjeg dana - rekao je Gudmundsson.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • krnjevo 01.05.2015.

    Baš bi bilo zgodno da i kod nas postoji takav zakon za slučaj kad talijanske ribarice uhvatimo u krivolovu u našim teritorijalnim vodama....

  • FrankoZG 01.05.2015.

    Vejrojatno su nekad u prošlosti djelovali kao zaostali divljaci naspram nas ali danas smo mi zaostali divljaci naspram njih!

  • Vlad 01.05.2015.

    Većina komentatora je propustila da je taj zakon bio na snazi u samo jednom okrugu i nastao je voljom lokalnog vlastodršca da pokrije zločin mještana. Da ga nije proglasio morao bi povješati većinu stanovnika toga kraja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare