Obavijesti

News

Komentari 73

Baski odahnite! Islanđani vas više ne smiju slobodno ubijati

Baski odahnite! Islanđani vas više ne smiju slobodno ubijati
5

Nakon krvave svađe i ubojstva 32 mornara iz španjolske Baskije, na Islandu je punih 400 godina na snazi bio zakon koji je dopuštao Islanđanima da ubijaju Baske

VIDEO

Islandske vlasti odlučile su odbaciti 400 godina stari zakon koji je dopuštao njihovim državljanima da ubiju bilo koga iz španjolske Baskije, i to čim ga ugledaju.

Zakon je usvojen 1615. godine nakon krvave svađe s grupom kitolovaca iz Baskije. Tri baskijska broda kitolovca, koji su bili u vodama koja su dogovorena s lokalnim stanovništvom, doživjela su brodolom na području West Fjordsa, a tada je svađa preživjelih Baska s lokalcima dovela do njihove smrti, piše Daily Mail

Zakon usvojen nakon najgoreg masakra u povijesti

Poznat kao 'Ubojstvo Španjolaca', masakr 32 kitolovca od strane lokalnog šerifa na Islandu i dalje slovi kao jedna od njihovih najgorih epizoda u povijesti. 

Nakon tog masakra, Island je proglasio da se bilo kojeg Baska koji uđe na područje West Fjordsa ubije bez pitanja. 

'Island je sada siguran za Baske'

Jonas Gudmundsson, načelnik okruga West Fjordsa službeno je ukinuo zakon 22. travnja, šaleći se i rekavši kako je Island sada siguran za Baske. Dodao je kako se po tom zakonu nije djelovalo već godinama.

- Ova odluka je više simbolična nego bilo što drugo. Mi imamo zakone, naravno, i ubojstvo bilo koga, uključujući Baske, je zabranjeno ovih dana - rekao je Gudmundsson.

'Kukavički čin zbog kojeg žalimo do danas'

- Ti događaji su tamna mrlja u povijesti Islanda. Baski su naravno dobrodošli, i ubijanje njih je nezakonito, kao što je i ubijanje bilo kojeg ljudskog bića. To je očito bio kukavički čin zbog kojeg mi žalimo do današnjeg dana - rekao je Gudmundsson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.