To je to što me zanima!

Beljak: Zabrana iznošenja stajališta zastupnicima je udar na hrvatsku demokraciju

Građani nisu birali saborske zastupnike da bi u Saboru šutjeli, a "na perfidan način vladajuća većina lijevoj i desnoj opoziciji zabranjuje govoriti", dodao je tijekom slobodnih govora u Saboru
Vidi originalni članak

Zastupnik HSS-a Krešo Beljak rekao je u srijedu da se postojećim saborskim Poslovnikom i samovoljom pojedinaca zabranjuje izabranim zastupnicima iznositi svoja stajališta ocjenjujući da je to "udar na hrvatsku demokraciju i uvod u tiraniju".

Beljak je tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru rekao da je prošli tjedan, kada je zajedno sa Željkom Sačićem (HS) izbačen sa sjednice za vrijeme trajanja pauze, branio pravo govora.

KREŠO BELJAK: 'Ispričavam se Jandrokoviću za uvrede, za ostalo ne. Udaraju na demokraciju, uvode tiraniju'

Naveo je i da je tada bio iziritiran tonom kojim si "netko tko je prvi među jednakima" daje za pravo docirati zastupnicima i koristiti poziciju u kojoj mu nitko ne može dati opomenu.

- Ako imamo ista pravila za sve, onda je najviše stegovnih mjera zaslužio onaj koji ih je dao (Gordan Jandroković), a on nije dobio niti jednu. I to nije demokracija. To je uvod u tiraniju, to je puzajuća tiranija- rekao je Beljak.

Dodao je da građani nisu birali saborske zastupnike da bi u Saboru šutjeli, a "na perfidan način vladajuća većina lijevoj i desnoj opoziciji zabranjuje govoriti" jer je, dodao je, saborski Poslovnik napravljen kako bi se ušutkali saborski zastupnici.

NA DANAŠNJI DAN U Saboru su se 48 godina borili da govorimo hrvatskim jezikom

Beljak se također ispričao predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću zbog osobnih uvreda koje mu je uputio prošli tjedan u Hrvatskom saboru.

Prošli tjedan nakon što je u sabornici došlo do povišenih tonova za vrijeme trajanja pauze sa sjednice su izbačeni Sačić i Beljak a prije toga i Mostov Miro Bulj.

Pavliček: Tjednik Novosti ismijava vrijednosti Domovinskog rata, a iz proračuna dobio 600 tisuća eura

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je da je prošli tjedan Savjet za nacionalne manjine za programe kulturne autonomije udruga i ustanova nacionalnih manjina dodijelio ukupno 7,8 milijuna eura, što je 20,6 posto više nego prošle godine. Pri tome je i 600 tisuća eura dodijeljeno tjedniku Novosti u vlasništvu Srpskog narodnog vijeća, a koji se, kako je rekao, kroz tzv. satiru ismijava s vrijednostima Domovinskog rata, svim neistomišljenicima i temeljima Hrvatske.

USKORO STIŽE KONAČNI NACRT Stiže Zakon o hrvatskom jeziku? Iz Matice poručuju da će prijedlog uskoro doći u Sabor

Pokazujući nekoliko naslovnica Novosti, Pavliček je rekao da taj tjednik na njima ismijava Katoličku crkvu, hrvatske branitelje, vojno-redarstvenu operaciju "Oluja", vojni mimohod u povodu 20. obljetnice VRO "Oluja" i drugo.

Naveo je i da je Srpsko narodno vijeće iz proračuna dobilo 767,8 tisuća eura, a - za razliku od njih - Hrvatsko narodno vijeće u Srbiji iz našeg proračuna je dobilo 37 tisuća eura. "Sve hrvatske udruge u Republici Srbiji dobiju manje od jednih srpskih novosti", kazao je Pavliček.

Mrak Taritaš: Pravo na priziv savjesti u bolnicama treba ograničiti

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) ustvrdila je da u Hrvatskoj više od 60 posto ginekologa koristi priziv savjesti, dok u Sloveniji to koristi samo tri posto ginekologa, a pobačaj je potpuno besplatan.

U SUSRET SUPERIZBORNOJ 2024. Tko će se sve uvaliti HDZ-u za Izbore 2024.? Kad oporba kaže Plenkoviću 'odlučno-možda-ne'

Dodala je i da se u Hrvatskoj zapravo i ne zna koliko liječnika u pojedinim bolnicama koristi priziv savjesti jer o tome nema službenih podataka, ali i dodala da brojevi potvrđuju da se "po bolnicama masovno koristi priziv savjesti" i da je, kako tvrdi, pravo na pobačaj ozbiljno ograničeno.

Poručila je i da pravo na priziv savjesti nije apsolutno i da se može ograničiti te da ne smije biti prepreka pristupu zdravstvenim uslugama.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare