To je to što me zanima!

Bez dogovora: Putin podržava Asada, Obama ga želi svrgnuti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Američki i ruski predsjednik spremni su na koaliciju u borbi protiv ISIL-a, ali se razilaze oko sirijskog predsjednika. Rusi su spremni, ako treba, u Siriju slati avione
Vidi originalni članak

Barack Obama (54), predsjednik SAD-a i Vladimir Putin (62), predsjednik Rusije , sastali su se u ponedjeljak nakon što su održali govore pred UN- om. To je njihov prvi sastanak nakon izbijanja krize u Ukrajini. Kao što je bilo i najavljeno glavne su im teme bile situacija u Siriji i borba protiv ISIL-a. Putin je prije sastanka dao intervju američkim novinarima u kojem je rekao da će Rusija poduprijeti Asada . Rekao je da bi svrgavanje Asada dovelo do slične situacije kao u Iraku ili Libiji te da je naglasio da militanti prijete i Rusiji i da ISIL treba suzbiti u Siriji.

POGLEDAJTE VIDEO: Obama rekao "da ne postoji problem koji je čovjek stvorio, a da ga čovjek ne može riješiti"

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Također je najavio da Rusiju u borbi protiv ISIL-a podupiru Irak, Iran, Sirija, Saudijska Arabija, Turska, Izrael i Egipat. Čak je njemačka kancelarka Angela Merkel (61) rekla da se mora puno razgovarati, čak i s Asadom. No iako je Obama spreman na borbu protiv ISIL-a te čak i na koaliciju s Rusijom i dalje ostaje pri stavu da se Asada mora svrgnuti.

- Asad mora otići ako je ubio desetke tisuća svojih sunarodnjaka, ako je protiv njih upotrijebio kemijsko oružje i bombe, onda to nije pitanje nacionalne sigurnosti - rekao je Obama.

U 1 7 sati po lokalnom vremenu Putin i Obama su konačno izašli pred novinare u New Yorku. Pružili su si ruke, pogledali se kratko u oči i onda se okrenuli prema kamerama. Nakon toga su otišli na sastanak. Po završetku sastanka, Putin je potvrdio da je tema bila koalicija protiv ISIL-a. Na pitanje da li će se i ruski borbeni zrakoplovi boriti protiv ISIL-a, Putin je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali je rekao kako ruska vojska sigurno neće sudjelovati u kopnenim operacijama. Putin je rekao i da je sastanak s Obamom bio konstruktivan, pošten i profesionalan. Analitičari kažu kako je Putin u svojim namjerama vrlo jasan. On kaže da ima saveznike i da podupire Asada i da ima jednog neprijatelja protiv kojeg će se boriti, a to je ISIL. Amerika je pak, kažu analitičari, protiv svih: Asada, ISIL-a, Al-Kaide, Al-Nusre, Irana, ali nema jasnu sliku što točno želi i planira učiniti.

POGLEDAJTE VIDEO: Oprečni stavovi Obame i Putina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I Kina spremna poduprijeti Rusiju

Podsjetimo i Kina je rekla da je spremna poduprijeti Rusiju u borbi protiv ISIL-a te se u ponedjeljak pojavila informacija da je ispred sirijske luke kineski nosač aviona.

Putin nakon 10 godina u UN-u

Ponedjeljak je u UN-u bio povijesni dan jer su prvi put u jednom danu govorili američki, ruski i kineski predsjednik. Putin ovdje u New Yorku na ovom zasjedanju nije bio punih 10 godina. Također, rat u Siriji traje već godinama kao i stvaranje i djelovanje ISIL-a pa se postavlja pitanje zašto se Putin odlučio uključiti baš sada i da li je to samo način na koji želi kontrirati Obami.

Idi na 24sata

Komentari 112

  • amber_rose1 30.09.2015.

    ŽIVIO PUTIN ŽIVJELA VELIKA RUSIJA

  • _________ 29.09.2015.

    Unatrag 50 god su Egipat i Sirija bili ruski saveznici, sada tzv. arapskim proljećem u režiji ujaka Sama, to savezništvo je prestalo, u planu je bio završni kamenčić u mozaiku zvan Sirija no saveznici ujaka Sama su zakazali...sad imamo trakavicu u kojoj nema pobjednika već 4 god. Putin, okuražen mlakom reakcijom Europe u ukrajinskom konfliktu gdje je on postigao svoje strategijske ciljeve tj. kontrolu vojnih pomorskih baza na Krimu, sad je odlučio aktivno potpomognuti poljuljanog Assada te mu omogućit strategijsku poziciju za aktivne napade na Isil i povrat izgubljenih teritorija, usput sebi osigurava sredozemnu pomorsku bazu, međutim Ameri neće aktivno sudjelovati ali praktično možemo računati da će biti velikih promjena u borbi protiv Isil a sa Putinove strane. Ameri će biti izgurani iz aktivnih zbivanja u Siriji, a posljedice će biti takva da polaritet između Sirije i Izraela ostaje. Na mala vrata se i Iran vraća na scenu kao saveznik Assada, smanjenjem snage Isila ostat će kontrolirani teritoriji od strane Kurda u Siriji i Sjev. Iraku, što znači da će se tamo formirati kurdska država što neće odgovarati Turskoj koja je saveznik Amerike po potrebi. Iza ovog vojnog scenarija postoji i sivi i crni naftni biznis koji po nekim procjenama vrijedi 2 mil dolara dnevno i sav je išao preko Amerike, posljedica je rekordno niska cijena barela nafte i gubitak ogromnih zarada Putina i arapskih izvoznika nafte.

  • ha ha haa 29.09.2015.

    Odakle odjednom toliko Putinovih obozavalaca?

Komentiraj...
Vidi sve komentare