Obavijesti

News

Komentari 112

Bez dogovora: Putin podržava Asada, Obama ga želi svrgnuti

Bez dogovora: Putin podržava Asada, Obama ga želi svrgnuti
13

Američki i ruski predsjednik spremni su na koaliciju u borbi protiv ISIL-a, ali se razilaze oko sirijskog predsjednika. Rusi su spremni, ako treba, u Siriju slati avione

VIDEO

Barack Obama (54), predsjednik SAD-a i Vladimir Putin (62), predsjednik Rusije , sastali su se u ponedjeljak nakon što su održali govore pred UN- om. To je njihov prvi sastanak nakon izbijanja krize u Ukrajini. Kao što je bilo i najavljeno glavne su im teme bile situacija u Siriji i borba protiv ISIL-a. Putin je prije sastanka dao intervju američkim novinarima u kojem je rekao da će Rusija poduprijeti Asada . Rekao je da bi svrgavanje Asada dovelo do slične situacije kao u Iraku ili Libiji te da je naglasio da militanti prijete i Rusiji i da ISIL treba suzbiti u Siriji.

POGLEDAJTE VIDEO: Obama rekao "da ne postoji problem koji je čovjek stvorio, a da ga čovjek ne može riješiti"

Pokretanje videa...

24sata Video 00:49

Također je najavio da Rusiju u borbi protiv ISIL-a podupiru Irak, Iran, Sirija, Saudijska Arabija, Turska, Izrael i Egipat. Čak je njemačka kancelarka Angela Merkel (61) rekla da se mora puno razgovarati, čak i s Asadom. No iako je Obama spreman na borbu protiv ISIL-a te čak i na koaliciju s Rusijom i dalje ostaje pri stavu da se Asada mora svrgnuti.

- Asad mora otići ako je ubio desetke tisuća svojih sunarodnjaka, ako je protiv njih upotrijebio kemijsko oružje i bombe, onda to nije pitanje nacionalne sigurnosti - rekao je Obama.

U 1 7 sati po lokalnom vremenu Putin i Obama su konačno izašli pred novinare u New Yorku. Pružili su si ruke, pogledali se kratko u oči i onda se okrenuli prema kamerama. Nakon toga su otišli na sastanak. Po završetku sastanka, Putin je potvrdio da je tema bila koalicija protiv ISIL-a. Na pitanje da li će se i ruski borbeni zrakoplovi boriti protiv ISIL-a, Putin je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali je rekao kako ruska vojska sigurno neće sudjelovati u kopnenim operacijama. Putin je rekao i da je sastanak s Obamom bio konstruktivan, pošten i profesionalan. Analitičari kažu kako je Putin u svojim namjerama vrlo jasan. On kaže da ima saveznike i da podupire Asada i da ima jednog neprijatelja protiv kojeg će se boriti, a to je ISIL. Amerika je pak, kažu analitičari, protiv svih: Asada, ISIL-a, Al-Kaide, Al-Nusre, Irana, ali nema jasnu sliku što točno želi i planira učiniti.

POGLEDAJTE VIDEO: Oprečni stavovi Obame i Putina

Pokretanje videa...

24sata Video 00:48

I Kina spremna poduprijeti Rusiju

Podsjetimo i Kina je rekla da je spremna poduprijeti Rusiju u borbi protiv ISIL-a te se u ponedjeljak pojavila informacija da je ispred sirijske luke kineski nosač aviona.

Putin nakon 10 godina u UN-u

Ponedjeljak je u UN-u bio povijesni dan jer su prvi put u jednom danu govorili američki, ruski i kineski predsjednik. Putin ovdje u New Yorku na ovom zasjedanju nije bio punih 10 godina. Također, rat u Siriji traje već godinama kao i stvaranje i djelovanje ISIL-a pa se postavlja pitanje zašto se Putin odlučio uključiti baš sada i da li je to samo način na koji želi kontrirati Obami.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...