To je to što me zanima!

BiH: Sud oslobodio optužbi Izetbegovićeva suradnika s 'crne liste' SAD-a

Asim Sarajlić je "namještao" izbor čelnika gradske organizacije SDA u Sarajevu kako bi na tu poziciju bio izabran kandidat po ukusu predsjednika stranke Bakira Izetbegovića
Vidi originalni članak

Općinski sud u Sarajevu u petak je oslobodio optužbi za trgovinu utjecajem političara iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji je ranije zbog toga podnio ostavku, a završio je i na "crnoj listi" američke administracije.

Asim Sarajlić, bivši član predsjedništva SDA i utjecajni predsjednik kadrovske komisije te stranke te zastupnik u parlamentu BiH u prošlom sastavu, nepravomoćno je oslobođen optužbi da je svoju političku moć koristio u koruptivne svrhe.

IZVJEŠĆE PODIGLO PRAŠINU Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka prošle godine

Sarajlić je "namještao" izbor čelnika gradske organizacije SDA u Sarajevu kako bi na tu poziciju bio izabran kandidat po ukusu predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, a bio je umiješan i u sumnjivi izbor bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake.

Te su afere otkrivene nakon što je bivši dužnosnik SDA Semir Efendić na društvenim mrežama objavio audio snimku telefonskih razgovora u kojima Sarajlić dogovora političku trgovinu, nudeći zauzvrat zaposlenje članu obitelji osobe koju je trebalo "uvjeriti" kako glasati.

'U ZABLUDI JE' Konaković: Ruski veleposlanik neće odlučivati o BiH u NATO-u

Efendić je nakon ovoga napustio SDA te postao čelnik konkurentske Stranke za BiH, a Izetbegović se pod pritiskom javnosti morao odreći Sarajlića, odnosno navesti ga da sam podnese ostavku kako ne bi bio smijenjen s dužnosti u stranci. Mandat u parlamentu BiH ipak je zadržao sve do njegova isteka u listopadu prošle godine.

U travnju 2022. američka administracija Sarajlića je označila osobom umiješanom u korupciju, zbog čega je dobio zabranu putovanja u SAD.

Općinski sud u Sarajevu nakon šestomjesečnog suđenja ipak ga je oslobodio optužbi uz obrazloženje kako je telefonski razgovor koji ga kompromitira snimljen nezakonito.

MOGUĆE ČLANSTVO Ruski veleposlanik: BiH može u NATO, ali Moskva će odgovoriti

Nakon izricanja presude Sarajlić je novinarima kazao kako je bio žrtva namještenog procesa, a da se stanje u zemlji samo pogoršalo otkako je on podnio ostavku.

"Je li društvo bolje ostavkom Asima Sarajlića i završetkom ovog procesa? Jesu li su političkoj sceni bolji momci? Ja vas uvjeravam da je gore", kazao je Sarajlić odbacujući opetovano svaku umiješanost u političku korupciju.

Sudski procesi protiv političara u BiH u predmetima korupcije rijetki su, a osuđujuće presude iznimke, unatoč činjenici da je Transparency International Bosnu i Hercegovinu označio kao najgoru na zapadnom Balkanu po indeksu percepcije korupcije.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare