News

Komentari 9

Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka prošle godine

Rusija: SAD mora odgovoriti na pitanja koja se tiču eksplozije Sjevernog toka prošle godine

Bijela kuća negira navode u izvješću koje je objavio američki novinar Seymour Hersh, gdje se govori o navodnoj umiješanosti SAD-a u eksplozije. Nazivaju to potpunom laži i fikcijom

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da SAD mora odgovoriti na pitanja o svojoj ulozi u eksplozijama podvodnog plinovoda Sjeverni tok prošle godine.

Komentirajući izvješća koja su objavljena ranije u srijedu u kojima je rečeno da je SAD bio umiješan u eksplozije, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je Bijelu kuću da se izjasni o "činjenicama" koje su prezentirane.

Reuters nije uspio potvrditi izvješće koje je objavio američki istraživački novinar Seymour Hersh na svome blogu, a u kojem piše o navodnoj američkoj umiješanosti u eksplozije.

Bijela kuća je u srijedu rekla je da je Hershova izjava "potpuno lažna i da je potpuna fikcija."

Moskva, bez podastiranja dokaza, iznova ponavlja da je Zapad krivac za eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 do kojih je došlo prošlog rujna. Radi se o infrastrukturnim projektima vrijednim više milijardi dolara koji su ispod Baltičkog mora prenosili plin iz Rusije u Njemačku.

Zapadni dužnosnici su zanijekali te optužbe.

"Bijela kuća sada mora komentirati ove činjenice", napisala je Zaharova na Telegramu gdje je sažela glavne Hershove tvrdnje o navodnoj umiješanosti SAD-a.

Istražitelji iz Švedske i Danske - u čijim su se ekonomskim zonama dogodile eksplozije - rekli su da su pukotine rezultat sabotaže, no nisu rekli tko je za njih odgovoran.

Rusija je rekla da te zemlje "nešto skrivaju" i da namjerno blokiraju Rusiju iz sudjelovanja u istragama.

Gradnja Sjevernog toka 2, osmišljenog kako bi se udvostručila količina plina koju Rusija može poslati izravno Njemačkoj ispod mora, završena je u rujnu 2021. godine, no nikad nije profunkcionirala nakon što je Berlin odložio atest tek nekoliko dana prije nego što je Moskva poslala svoju vojsku u Ukrajinu u veljači.

Najčitaniji članci