To je to što me zanima!

Bilo mi je dosadno, pa sam u mirovini otvorila slastičarnicu

Jelka Kujundžić (66) je cijeli život radila u Saponiji i od mirovine je mogla lijepo živjeti. Ali odlučila je pomoći gradu i zaposliti nezaposlene sa zavoda za zapošljavanje
Vidi originalni članak

Cijeli život sam radila po 16 sati na dan i nisam se mogla pomiriti s mirovinom u koju sam morala otići nakon 30 godina staža u Saponiji. Nisam mogla biti kući i čekati kad ću umrijeti, priča Jelka Kujundžić (66).
Jedno je vrijeme kćeri pomagala na moru, a kad se vratila u Osijek, prijateljicama je ličila stanove, pravila ogrlice...
- A oko mene su svi nešto kukali, Osijek naočigled propada. Odlučila sam pomoći sebi i svom gradu, digla sam kredit od 20.000 eura, otvorila slastičarnicu Sunčana i zaposlila četiri žene sa Zavoda za zapošljavanje - priča Jelka. Njezine kremšnite brzo su postale hit u Osijeku.
- Nisam je otvorila zbog novca, dovoljna mi je mirovina. Ali znam da u Osijeku ne postoji slastičarnica s dobrim kolačima. Kao mlada sam stanovala u susjedstvu slastičarnice koju je u Donjem gradu vodio čika Ivan Ambruš. Jednom sam ga pitala da me nauči praviti kremšnite, odmah mi je dao recept. Sad ih imam u svojoj slastičarnici i svi ih jako vole - govori Jelka.
Nije, tvrdi, “ni sekundu strahovala zbog lombardnog kredita” koji je trabala da obnovi 80 četvornih metara oronulog prostora u Sunčanoj ulici. Znala je da pola godine zarade neće biti, ali je pekla i kolače dijelila u osječkim tvrtkama te se nadala “širenju dobroga glasa”.
- A sad ne možemo napeći kolača koliko ih kupuju - veseli se.
Mlijeko, vrhnje i maslac naručivala je od malih proizvođača, pa u njezinim slasticama nema konzervansa, margarina ili umjetnog šlaga.
Iz svojeg iskustva poručuje državi da mladim poduzetnicima dopuste moratorij na propuste prvih godinu dana
- Tako sam i ja platila veliku kaznu jer je moja radnica bila na poslu do 20.30 sati, i onda opet ujutro u 8 jer ju je kolegica molila da se zamijene zbog bolesnog djeteta. Po zakonu, između posla mora biti 12 sati odmora, a ja sam zbog pola sata razlike morala platiti golemu kaznu. Mora li to biti tako kruto - pita Jelka.

 

Samo domaće i od malih proizvođača

Recept za svoje čuvene kremšnite dobila je još kao dijete od poznatog osječkog slastičara Ambruša. Sad svoje kolače radi bez margarina, bilo čega umjetnog ili šlaga iz vrećice. Mlijeko i druge sirovine uzima od malih proizvođača.     

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Paula3 04.03.2016.

    Na kojoj je adresi u osijeku ta slasticarnica?

  • f1fun 03.03.2016.

    E moja bako , za obične male ljude vrijede zakoni i njih se kažnjava maksimalno .Za velike igrače naravno da to ne vrijedi. Evo kod mene u firmi sasvim normalno je da se ide iz druge u prvu ili iz treće u drugu smjenu. Kad se odbije vrijeme za putovanje ostaje 6 sati odmora. Ali to su moćnici kojima nitko ništa ne može!Ako se nešto buniš znaš što će ti reći- odi na burzu!

  • lilyan 03.03.2016.

    svaka čast na poduzetničkom duhu i pozitivi

Komentiraj...
Vidi sve komentare