To je to što me zanima!

Biskup Košić kritizira uvođenje informatičkih pomagala u škole

Biskup se osvrnuo na aktualni društveni trenutak i tzv. Školu za život te zapitao je li to ispravan put ako se sve više izostavlja odgojni vid, a naglašava samo obrazovanje uvođenjem tehničkih pomagala...
Vidi originalni članak

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u četvrtak proslavljena u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji sa svećenicima Petrinjskoga i Glinskoga dekanata te rektorom svetišta preč. Paškom Glasnovićem.

Prije mise biskup Košić je u dvorištu svetišta blagoslovio novopostavljeni kip Marije s djetetom Isusom rad akademskoga kipara Tomislava Kršnjavija, a blagdanskom slavlju nazočilo je nekoliko tisuća hodočasnika, od kojih je dio pristigao pješice iz tri petrinjske župe te iz Gline i okolnih mjesta, a prisutni su bili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Na početku homilije biskup Košić istaknuo je kako je ovaj najveći marijanski blagdan pun poruka za nas. S tim u vezi spomenuo je i riječi mons. Henryka Hosera, papina vizitatora u Međugorju, koji je u intervjuu za Glas Koncila rekao da je "slavlje Marije na nebo uznesene znak kontinuiteta života koji mi kršćani poštujemo: čovjek se začinje od svojih roditelja i počinje živjeti, nakon toga se rodi od svoje majke koja ga je devet mjeseci u svome krilu nosila, zatim živi djetinjstvo, mladost, zrelost, starost… kako već kome Bog da, i nakon zemaljske smrti prelazi u vječni život, o kojem svjedoči i današnja svetkovina. Tako se pokazuje kontinuitet života u koji mi kršćani vjerujemo i za koji Bogu zahvaljujemo".

VJERNICI: TOME NEMA MJESTA U CRKVI 'Biskup Košić je na misi tražio da damo potpis Marijani Petir'

Spomenuo je i riječi pape Franje o Mariji povezavši ih s našim blaženikom Alojzijem Stepincom."Ako nas Papa poziva da slijedimo Mariju, koja je i u progonima veličala Gospodina, koja je bila strpljiva i nosila križ idući za Isusom, onda se to na poseban način odnosi baš na našega bl. Alojzija", istaknuo je biskup Košić i dodao kako je prije dva dana razgovarao sa svećenikom kojega veoma poštujem a koji mu je rekao "da je ovo što se događa s bl. Alojzijem Stepincem upravo njegov dar našoj Crkvi i Domovini. Smatram da se sam bl. Alojzije odrekao svoje kanonizacije i isprosio ovaj zastoj pred Bogom da bi se naš narod konačno očistio od laži i podvala koje mu se nameću od komunističkih i srpskih optužbi koje još uvijek ne jenjaju i udaraju po nama".

Biskup se osvrnuo i na aktualni društveni trenutak i tzv. Školu za život te, među ostalim, zapitao je li to ispravan put ako se ne uvažavaju sugestije stručnjaka, ako se sve više izostavlja odgojni vid a naglašava samo obrazovanje, i to uvođenjem tehničkih informatičkih pomagala, te je li to onda samo tehnicizacija, odnosno informatizacija obrazovnog procesa koji se sve više lišava odgojne dimenzije.

BISKUP KOŠIĆ: 'Danas ne smijemo reći da nas je Bog spasio od neprijatelja...'

"Pitamo se kakve bi to trebale biti 'škole za život' naše djece i mladih? Mi imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuitetu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja BD Marije na nebo. No, kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola u kojoj bi se to moglo naučiti", nastavio je s pitanjima biskup Košić. S tim uvezi, istaknuo je kako je sv. papa Ivan Pavao II. u enciklici "Redemptoris Mater /Majka Otkupitelja" poručio da trebamo poći u "Marijinu školu" - školu molitve, duhovnosti, školu blizine s Kristom.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor iz petrinjske župe Sv. Lovre, a proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili generalni vikar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, župnik iz Komareva vlč. Robert Jakica i župnik i petrinjske župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Damir Ceković.

Idi na 24sata

Komentari 140

  • Michelangelo 17.08.2019.

    Gospon Košić..šta se ono pričalo...koju damu gađaš??

  • fenix77 17.08.2019.

    Petranska budala koja propagira nazadnu ideologiju kako bi imali poslušno polupismeno stado

  • grumla 16.08.2019.

    Je jer znanje vama ne ide u korist. Možda da učimo da je zemlja ravna i da je zemlja centar.

Komentiraj...
Vidi sve komentare