To je to što me zanima!

"Bit će subvencija za fasade i stolariju za 3000 kuća"

Podsjetimo, brojni građani koji su potrošili tisuće kuna na dokumentaciju uopće se nisu uspjeli prijaviti na poziv jer ih je sustav izbacivao ili je njihove prijave sporo obrađivao
Vidi originalni članak

Fond za zaštitu okoliša napravio je pogrešku jer nije ispravno dimenzionirao sustav za prijave. Zaključak je to informatičkog stručnjaka Marka Rakara o problemima s javnim pozivom za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Podsjetimo, brojni građani koji su potrošili tisuće kuna na dokumentaciju uopće se nisu uspjeli prijaviti na poziv jer ih je sustav izbacivao ili je njihove prijave sporo obrađivao. Jučer smo objavili niz svjedočanstava nezadovoljnih građana koji su tražili da se natječaj poništi, ali Fond za zaštitu okoliša kaže da su oni uredno primali sve prijave.

SUBVENCIJE ZA OBNOVU KUĆA Građani ogorčeni natječajem: Sustav se raspadao, nisu prolazile prijave, novac otišao...

Kako nam je potvrđeno, oko 3621 onih koji su već otvorili svoj račun nisu uspjeli aplicirati prije nego što je poziv zatvoren. Poziv je bio otvoren sat i 45 minuta. Prijavilo se ukupno 7386 građana koji će biti izabrani po redu prvenstva zaprimanja prijave.

U Fondu za zaštitu okoliša su nam rekli da su povećali novac za sufinanciranje na 211 milijuna kuna, a kako je prosječna prijava 70-ak tisuća kuna, to znači da će novca biti za obnovu oko 3000 kuća.

Fond je objavio i sva imena i redoslijed prijavljenih, a kažu da su poziv zatvorili kad je stiglo otprilike dvostruko više prijava nego što ima novca. Dakle, oko 8000 onih koji su se nadali državnoj subvenciji morat će čekati sljedeću godinu i novi poziv.

Sugovornica koja se godinama bavi pripremom dokumentacije građanima za takve natječaje kaže da broj prijava pokazuje da su potrebni dodatni kriteriji.

- Prednost bi trebali imati oni koji obnavljaju kuće najnižeg razreda, oni s više članova obitelji i oni iz nerazvijenijih dijelova - kaže nam ona. No u Fondu kažu da za one socijalno ugroženije imaju poseban poziv.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • timmmy 03.09.2020.

    "Prednost bi trebali imati oni koji obnavljaju kuće najnižeg razreda, oni s više članova obitelji i oni iz nerazvijenijih dijelova" ovo je jedina istina. Natječaj je morao trajati 5 dana da se imaju svi priliku prijavit, neka nas je i 20000, zbog nepotpune dokumentacije bi otpalo 1000 i onda nas 19000 u jednu hrpu pa filter od najnižih energetskih certifikata, pa kad dodes do kraja prema broju djece. Ja sam prošao u 10:10 kao 6000-i neki, a lupao sam na računalu od 9:00 stalno, ali doslovno stalno, lozinka je bila na copy/paste i stalno greška. Nemam djece, kuća mi je razreda E, u mom mjestu je obitelj koja ima pvc stolariju, fasadu 15cm i sad su 800-i neki prošli na krovištu, ako je uredna dokumentacija oni prolaze 100% a kuća im je već sad bar dva razreda iznad moje. Da sam izgubio zato što je prošla obitelj sa E certifikatom i troje djece ja bih rekao svaka čast, ali za ovo nemam pristojne riječi kojom bi to opisao. Najbrži prst je za milijunaš, na ovakvim natječajima moraš imat jasne i pravedne kriterije, a to najbrži prst nije. Da smo baje i da se svi udruže i žale se europi za ovo s.anje koje se zvalo natječaj ja sam uvjeren da bi se natječaj morao poništiti naprosto zato jer nije omogućio pravednost.

  • Crvic 03.09.2020.

    Sustav je pao, nije radio i natječaj treba poništiti !

  • NikolaTesla 03.09.2020.

    Ček malo, sad jednu tešku muljažu i čisto pogodovanje "ispravljaju" proširivanjem iste muljaže umjesto poništenjem kompletnog natječaja???

Komentiraj...
Vidi sve komentare