To je to što me zanima!

Bitka za Sabor: Svaka Vladina odluka visit će o tankoj većini

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Konstituirajuća sjednica: Hrvatski sabor ima priliku konačno istinski kontrolirati vlast, ali reforme će ovisiti i o lokalnim interesima zastupnika, poput Bandićevaca
Vidi originalni članak

Sabor se u gotovo 25 godina djelovanja postupno pretvorio u glasačku mašineriju i izgubio je utjecaj prave zakonodavne vlasti.

Zastupnici s prosječnim plaćama od 15.000 kuna i privilegijima postali su dokaz da se u Hrvatskoj može dobro zaraditi baveći se politikom i verbalnim nadmudrivanjem. Sva prava vlast bila je u rukama Vlade, a poslušni stranački zastupnici samo su izglasavali predloženo.

Patrik Macek/Pixsell

Ovaj saziv ima priliku to promijeniti zbog složene i tanke koalicije koja treba formirati Vladu . Svaki zastupnik će pri svakom glasovanju biti važan, a presuđivat će i pojedinačni, lokalni interesi.

POGLEDAJTE VIDEO: Svaki mandat je bitan

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Treba samo uzeti primjer Milana Bandića , koji je podržao s dva zastupnika vladu HDZ-a i Mosta, ali je zato sačuvao svoju fotelju jer su mu HDZ-ovci u Zagrebu osigurali većinu. Ako ga budu prozivali u Zagrebu ili mu rušili prijedloge, bez njegova dva zastupnika u Saboru se klima i vladajuća većina.

Čak 15 preostalih zastupnika Mosta imaju i lokalne interese te je upravo na tome SDP pokušao inzistirati kad je htio dobiti barem dio njihovih zastupnika. Zasad to nisu uspjeli, ali već pri glasovanju o novoj vladi ili proračunu možda ih pridobiju. A tad pada Vlada i slijedi novi politički preokret.

S druge strane, Mostovci su poručili da neće HDZ-u dopustiti da ga “usisa” i da će biti brana lošim zakonima i licima koja imaju bilo kakve veze s kriminalom. Tanka podrška zato brzo može ishlapjeti, a Sabor bi trebao postati pravo bojno polje nakon što se danas konstituira. Kao uvod, tehnički ministar Gordan Maras na Facebooku je napao Božu Petrova optuživši ga da je lažac i prevarant.

- Prodavao se prije kao novo lice. On je novo lice HDZ-ove politike - napisao je Maras.

Marasa su napali zbog napisanog, a on si je dao oduška, ulazio u rasprave i odgovarao na vrijeđanja, što mu nije bio običaj. “Još ćete me gledati”, na kraju je poručio Maras.

Od 151 zastupnika dovoljno je i 76 da ih se pojavi kako bi izglasali novog predsjednika Sabora . Ipak, očekuje se da svi sjednu u klupe jer je svaki glas danas posebno važan i može biti presudan.

Domoljubna koalicija već je otkrila da na mjestu predsjednika Sabora vidi Željka Reinera, a već jučer su navodili kako će inzistirati na javnom glasovanju.

- Nitko od naših zastupnika neće biti kandidat za najodgovornije dužnosti. U skladu s dosad jasno izrečenim stavovima, Hrid neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a niti koalicije HDZ-Most - napisali su Hridovci. .

Tri velike bitke su na pomolu

1. Borba za mjesto šefa Sabora - Danas se vodi prva bitka, za predsjednika Sabora. Domoljubi i Most vjeruju da imaju najmanje 78 ruku za Željka Reinera, a najavili su i da će to “osigurati” zahtjevom za javno glasovanje.

2. Podržati ili ne podržati mandatara - Tihomir Orešković neće moći sam postavljati suradnike jer mu manevarski prostor sužavaju koalicijski sporazum, razna ega i utjecaji. Most, koji je od SDP-a tražio osam ministarstava, od HDZ-a traži šest iako mu pripadaju tri. Prvo se oni trebaju dogovoriti. Bude li nezadovoljnih, oni bi u Saboru mogli rušiti novog mandatara s lijevom koalicijom.

3. Glasovanje o proračunu nove vlade - Proračun će biti majka svih bitaka ako prva dva koraka prođu bez problema. Samo oni koji su iskusili “financijsko zadovoljavanje” svih ministarstava i potraživača znaju koliko je teška ova misija. Svi koji će zbog 4,8 mlrd. kuna, koliko će morati rezati proračun, izvisiti mogli bi rušiti proračun, a to bi značilo i nove izbore.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • magdalena63 28.12.2015.

    Nigdje nisam pročitala borbu za bolji život naroda u Hr.

  • lunatix 28.12.2015.

    mene samo zanima na koja će to tri stručnjaka inzistirati MOST (od dvadeset ministara, predsjednika sabora i vlade te tri podpredsjednika

  • Mister77 28.12.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare