Obavijesti

News

Komentari 76

Bitka za Sabor: Svaka Vladina odluka visit će o tankoj većini

Bitka za Sabor: Svaka Vladina odluka visit će o tankoj većini
3

Konstituirajuća sjednica: Hrvatski sabor ima priliku konačno istinski kontrolirati vlast, ali reforme će ovisiti i o lokalnim interesima zastupnika, poput Bandićevaca

VIDEO

Sabor se u gotovo 25 godina djelovanja postupno pretvorio u glasačku mašineriju i izgubio je utjecaj prave zakonodavne vlasti.

Zastupnici s prosječnim plaćama od 15.000 kuna i privilegijima postali su dokaz da se u Hrvatskoj može dobro zaraditi baveći se politikom i verbalnim nadmudrivanjem. Sva prava vlast bila je u rukama Vlade, a poslušni stranački zastupnici samo su izglasavali predloženo.

Patrik Macek/Pixsell

Ovaj saziv ima priliku to promijeniti zbog složene i tanke koalicije koja treba formirati Vladu . Svaki zastupnik će pri svakom glasovanju biti važan, a presuđivat će i pojedinačni, lokalni interesi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Svaki mandat je bitan

Pokretanje videa...

24sata Video 00:17

Treba samo uzeti primjer Milana Bandića , koji je podržao s dva zastupnika vladu HDZ-a i Mosta, ali je zato sačuvao svoju fotelju jer su mu HDZ-ovci u Zagrebu osigurali većinu. Ako ga budu prozivali u Zagrebu ili mu rušili prijedloge, bez njegova dva zastupnika u Saboru se klima i vladajuća većina.

Čak 15 preostalih zastupnika Mosta imaju i lokalne interese te je upravo na tome SDP pokušao inzistirati kad je htio dobiti barem dio njihovih zastupnika. Zasad to nisu uspjeli, ali već pri glasovanju o novoj vladi ili proračunu možda ih pridobiju. A tad pada Vlada i slijedi novi politički preokret.

S druge strane, Mostovci su poručili da neće HDZ-u dopustiti da ga “usisa” i da će biti brana lošim zakonima i licima koja imaju bilo kakve veze s kriminalom. Tanka podrška zato brzo može ishlapjeti, a Sabor bi trebao postati pravo bojno polje nakon što se danas konstituira. Kao uvod, tehnički ministar Gordan Maras na Facebooku je napao Božu Petrova optuživši ga da je lažac i prevarant.

- Prodavao se prije kao novo lice. On je novo lice HDZ-ove politike - napisao je Maras.

Marasa su napali zbog napisanog, a on si je dao oduška, ulazio u rasprave i odgovarao na vrijeđanja, što mu nije bio običaj. “Još ćete me gledati”, na kraju je poručio Maras.

Od 151 zastupnika dovoljno je i 76 da ih se pojavi kako bi izglasali novog predsjednika Sabora . Ipak, očekuje se da svi sjednu u klupe jer je svaki glas danas posebno važan i može biti presudan.

Domoljubna koalicija već je otkrila da na mjestu predsjednika Sabora vidi Željka Reinera, a već jučer su navodili kako će inzistirati na javnom glasovanju.

- Nitko od naših zastupnika neće biti kandidat za najodgovornije dužnosti. U skladu s dosad jasno izrečenim stavovima, Hrid neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a niti koalicije HDZ-Most - napisali su Hridovci. .

Tri velike bitke su na pomolu

1. Borba za mjesto šefa Sabora - Danas se vodi prva bitka, za predsjednika Sabora. Domoljubi i Most vjeruju da imaju najmanje 78 ruku za Željka Reinera, a najavili su i da će to “osigurati” zahtjevom za javno glasovanje.

2. Podržati ili ne podržati mandatara - Tihomir Orešković neće moći sam postavljati suradnike jer mu manevarski prostor sužavaju koalicijski sporazum, razna ega i utjecaji. Most, koji je od SDP-a tražio osam ministarstava, od HDZ-a traži šest iako mu pripadaju tri. Prvo se oni trebaju dogovoriti. Bude li nezadovoljnih, oni bi u Saboru mogli rušiti novog mandatara s lijevom koalicijom.

3. Glasovanje o proračunu nove vlade - Proračun će biti majka svih bitaka ako prva dva koraka prođu bez problema. Samo oni koji su iskusili “financijsko zadovoljavanje” svih ministarstava i potraživača znaju koliko je teška ova misija. Svi koji će zbog 4,8 mlrd. kuna, koliko će morati rezati proračun, izvisiti mogli bi rušiti proračun, a to bi značilo i nove izbore.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!